ПРОГРАМА НА ПРАЗНИЦИТЕ В ОБЩИНА РАЗЛОГ

0
47
4 май (събота): ТРАДИЦИОНЕН ШАМПИОНАТ В РАЗЛОГ СЪБИРА НАЙ-СИЛНИТЕ ТЕЖКОВОЗНИ КОНЕ НА БЪЛГАРИЯ
Събитието е част от шампионата за тежковозни коне в България и в него ще вземат участие коне от цялата страна. Домакин е тренировъчната база на Сдружение ДВАЛ в Разлог.
В традиционния шампионат са участвали стотици състезателни коне от цяла България пред многобройна публика. Интересът към събитието нараства с всяка измината година.
И тази година, в събота, организаторите обещават атрактивно събитие с красиви и силни коне, много награди и изненади за публиката.
Начало: 10:00часа
5 май (неделя): КУКЕРИ ОГЛАСЯТ ЕЛЕШНИЦА НАВРЪХ ВЕЛИКДЕН
Елешница ПРОБУЖДА природата със звънци и хлопки, гони злото със страшните маски, но и с невероятен карнавал – със скечове, усмивки и много настроение. Площадът на Великден в Елешница се преобразява. С цветните, пъстри носии на млади и стари.
Със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното, на два- на три ката хоро, на което се хващат всички. Заредени с усмивка. С благостта на хората на Елешница. Със светлината на Великия ден на Възкресението.
Начало: 10:30 часа
5 май (неделя): ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК В СЕЛО БАНЯ, от 12:00 часа
За Великден, за светлия християнски празник, читалището и кметство село Баня възраждат отколешния ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК – с багрите на националните носии, с хорото, с богата концертна програма.
5 май (неделя): БАЧЕВО ТОПИ ГЕРГЬОВСКИ КИТКИ
От 17:30 часа – Празничен ритуал „Топене на китки“, площада
Млади момичета, пременени в традиционни носии, тайно от ергените, приготвят хубави китки. С песента „Росен дъжд зароси“ ги топят в глинен съд с вода, като всяко момиче си измисля желание. Оставят китките в керамичен кюп, който трябва да пренощува под трендафилов храст.
Всяка китка е белязана, за да може всяка мома да познае своята китка – с червен конец е вързала синджирче, гривна, пръстенче, мънисто, обица. Китките престояват цяла нощ под трендафила.
На Гергьовден по обяд, след литургията в църквата, момите изваждат кюпа изпод трендафила, оформят хоро около него и пеят характерни песни, след което малко момиченце изважда една по една китките, млада булка ги нарича за здраве, обич, късмет и сполука!
6 май (Светъл понеделник ): ГОДЛЕВО ПРАЗНУВА
Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично” в 9:00 часа, в 12:00 часа ще се благослови празничен курбан в м. Св. Богородица.
От 19 часа всички се събират на площада – за всенародно веселие и концертна програма.
6 май (Светъл понеделник):БОГОСЛУЖЕНИЕ, ПОЧИТ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ, ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ И КОНЦЕРТ В ГОРНО ДРАГЛИЩЕ
Празникът ще започне с богослужение в църквата “Въведение Богородично”, ще има литийно шествие, ще се отдаде почит на загиналите във войните от с. Горно Драглище, концертна програма ще подготви читалище “Слънце – 1938”, ще има курбан – за здраве.
6 май (Светъл понеделник и Гергьовден):ГЕРГЬОВСКИ КУРБАН В БАЧЕВО
В м. Пресвета ще се направи празничен Гергьовски курбан за здраве.
6 май (Светъл понеделник и Гергьовден):ВЕЛИКДЕНСКО ХОРО И ГЕРГЬОВСКИ ЛЮЛКИ В ГРАД РАЗЛОГ, 11:00 часа
Ще се ТОПЯТ КИТКИ на малки моми, ще се организира голямо КЪЦАНЕ (бой) с великденски яйца, ще има КОНКУРС за най-красиво великденско яйце и вкусен домашен козунак, ще има ГЕРГЬОВСКИ люлки и богата концертна програма с участието на: Детско-юношески танцов състав „Разложенче“, Детска фолклорна група „Мехомийчета“, Тамбурашка група „Мехомийски мераклии, Трио „Магдена“, Танцов ансамбъл „ Разложки мераци“ при читалище „15 септември 1903-1909“, солистите на детския Пирин фолк – Памела Папева и Иван Джолев, и специалното участие на РАЙНА И ГОДЛЕВСКИ ВЕЛИКДЕН.
Да помага Великден, честит Гергьовден!
Уникалните кукери на Елешница, Годлевският Великден, Великденски празник в село Баня, Горно Драглище, топене на гергьовски китки и курбан в Бачево, Великденско хоро и гергьовски люлки в Разлог, богати концертни програми в Разлог и общината, най-голямото голф игрище на Балканите, най-добрата хижа на България, новата и модерна СПА дестинация – село Баня, конните бази, семейните уютни хотели, красивите църкви, спиращите дъха гледки, запомнящото се гостоприемство са предпоставки за незабравими празнични изживявания и за туристите, и за местните жители на община Разлог.
ДОБРЕ ДОШЛИ В ОБЩИНА РАЗЛОГ!
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments