Смесени полицейски екипи от Румъния и Гърция от днес започват работа, ще следят за спокойствието и сигурността на туристите в Банско

0
159

Кметът Георги Икономов  днес бе домакин на съвместна  пресконференция на полицейските служби на България, Румъния и Гърция.

Органите на реда на трите съседни държави бяха представени от старши комисар Николай Хаджиев – директор на Областна дирекция на МВР -Благоевград, Главен инспектор Иван Попов, началник на РУ – Банско, Думитру Жиану – първия заместник на генералния инспектор на румънската полиция, полк. Атанасиос Мацарокос, директор на Полицията в Серес и Стефанос Теодоракудис, полицейски офицер за връзка от гръцка страна.
„Тази съвместна практика между органите на реда от България, Румъния и Гърция, се изпълнява вече шест години. Тестът на времето доказва нуждата от нея и допълнителната стойност, която се добавя към цялостните туристически услуги, получавани от туристите в Банско. Времето доказа безспорно, че тези смесени полицейски екипи играят важна роля в осигуряване спокойствието на туристите в Банско и ние ще продължим да даваме своята финансова подкрепа за командироването им“ заяви Георги  Икономов при откриването на срещата.
Директорът на ОДП старши комисар Николай Хаджиев, коментира : „Убедени сме в предимствата на съвместните патрули между български и румънски полицаи, както и български и гръцки полицаи. Присъствието на нашите колеги спомага за диалога и взаимодействието, особено с румънските и гръцки туристи. Нашата цел е туристите да се чувстват защитени на територията на град Банско“.
Румънският полицейски кестор Жиану благодари на българските си партньори за поканата и съвместното им сътрудничество и партньорство започнало още през 2010 година :
„ Този модел на партньорство от експеримент се превърна в образец на работа. Въвеждаме го и в сътрудничество в властите в Унгария, Хърватия и Испания. На края на всеки зимен сезон получаваме благодарствено писмо от нашите туристи, което е признание за успешното ни партньорство “ сподели той резултатите от провежданите досега съвместни акции.
Директорът на полицията в Серес – Атанасиос Мацарокос,  допълни, че за гръцките туристи, които посещават Банско е привилегия да имат свои сънародници в един от най-посещаваните курорти в България. Патрулиращите гръцки полицаи подобряват бързината на реакция при възникнал проблем с техен сънародник и съответно разрешаването му.

Най-често инцидентите, и проблемите на които съдействат полицаите от Румъния и Гърция са за изгубени вещи, деца, които са се отклонили от полезрението на родителите си, възникнали спорове за парко места, както и спазване на правилата за обществен ред и сигурност. За щастие досега не е имало тежки инциденти, като посегателство върху живота, и здравето на чужди туристи.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments