Важно! Каква ще е санкцията за всеки, ако не гласува днес

0
135

С промените в Изборния кодекс от тази година гласуването вече е задължително. Санкцията, която ни грози, ако не отидем до урните на две поредни гласувания от един и същи вид, като например президентските, е да бъдем заличени от избирателните списъци.
Това на практика означава, че ако пропуснем този и следващия избор на нов държавен глава, то за да можем да гласуваме отново за президент през 2026 година, ще трябва предварително да подадем заявление, че желаем отново да бъдем вписани и желаем отново да упражним правото си на вот, пише „Телеграф”.

Според Изборния кодекс вотът става задължителен и ако на два поредни избора от един и същ вид избирател не е гласувал, той ще бъде заличен. Ако след това той поиска да гласува, връщането му в списъците става след подаване на декларация.

Няма никакви финансови санкции.

За изпълнено задължение сега ще се брои и вот само в един от двата тура, тоест важи и гласуване само на първия тур или само тази неделя на балотажа.

Санкцията може да бъде избегната със служебна бележка до общината или документ, удостоверяващ, че човек е имал уважителни причини да не отиде до урните. В закона не е посочен срок, в който избирателят трябва да го подаде до общината, нито точен вид на документа.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments