Днес е Архангелова задушница

0
150

Днес е Архангелова (мъжка) задушница – една от трите задушници, които православните християни почитат всяка година.

Архангелова задушница се отбелязва в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил (8 ноември). На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. На задушница роднините на покойника се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за починалия, че не е забравен. Както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората, събрали се около съседните гробове, дори да са непознати.

Във всички православни храмове на Архангелова задушница се извършват литургии за упокой. Днес ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини в София, Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас.

В София за първи път от 70 години ще бъде отслужена литургия във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, където има специално изграден храм “Св. Георги”. Молитвата ще отслужи Браницкият епископ Григорий, викарий на патриарх Неофит.

След това на площада пред мемориала ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите воини. На нея ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, както и изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Димитър Главчев.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments