Премиерът Бойко Борисов откри Регионалното депото за битови отпадъци в Разлог

0
166

Депото за битови отпадъци ще обслужва почти 60 хиляди души, живеещи на територията на четирите общини Разлог, Банско, Якоруда и Белица.
Лентата прерязаха министър-председателят на РБългария Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, облатният управител на област Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, кметът на Община Банско Георги Икономов, зам.-кметът на Община Разлог Иван Гюров.
Г-н Бойко Борисов сподели, че след пускане в експлоатация на депото районът ще стане още по-красив и търсен от туристите заради уникалната си природа и местоположението си между планините Пирин, Рила и Родопите.
„С депото се решава един тежък екологичен проблем. Функционирането на депото ще доведе до по-добри условия за живот на жителите от четирите общини, както ще бъде улеснена и туристическата индустрия и гостите на региона“-каза кметът инж. Герчев. Община Разлог е подготвила проект за рекултивация на старото депо, който ще стартира съвсем скоро.
Литургия отслужиха отец Янко Русков, отец Димитър Белчин и свещеници от Разложката епархия.
Депото в регион Разлог гарантира екологично устойчиво депониране на отпадъците. На територията на депото се предвижда и площадка за уиндроу компостиране на събираните от четирите общини зелени отпадъци. Крайният продукт компост от компостираните на депото растителни отпадъци ще се използва за заместител на хумуса при бъдеща рекултивация на клетките на депото, както и при рекултивация на площите от закритите минно-добивни предприятия в област Благоевград.
Гости на събитието бяха още г-жа Ренета Колева –изпълнителен директор на ПУДООС, Георги Андонов-народен представител в 43-то Народно събрание, Радослав Ревански-кмет на Община Якоруда, Магдалена Богданова-зам.-кмет на Община Белица, общественици, жители и гости на град Разлог.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments