Владислав Горанов: Бюджетът за 2017 година е консервативен, ако съберем повече пари, ще ги използваме за намаляване на дефицита

0
148

Най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година беше да успеем да вместим нашите приоритети при намаляващ дефицит и запазвана на данъчната система. Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността, каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на кабинета. Министрите одобриха проектите за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ и бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2017 година. Одобрена беше и тригодишната бюджетна прогноза за 2017-2019 година.
Продължава политиката за увеличаване на минималната работна заплата /на 460 лева/ каза Горанов. Очаквам доста интензивни дебати по бюджета в парламента, защото финалът на бюджетната процедура през тази година съвпадна с изборите за президент, посочи министърът.
Смятам, че бюджетът за следващата година осигурява средства за нормалната работа на държавните органи. Бюджетът за 2017 година е консервативен, изпълним и е съставен в условията на растящ БВП. Това ни дава основание да бъдем умерени оптимисти, че ще можем да изпълним бюджета дори и по-добре – това означава, че ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, постъпил допълнително в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита, каза Горанов.
Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посочи, че бюджетът за ДОО за 2017 година цели осигуряване на започналата пенсионна реформа. Предвиждаме увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от 1 юли идната година, средният размер на пенсията за 2017 година да бъде 341,57 лева, с 3 процента по-висок на годишна база. Предвижда се и увеличение на средния осигурителен доход с около 40 лева.
Ще увеличим подкрепата за осиновяването с увеличаване на отпуските за осиновителите на деца и с подкрепата за работещите майки, които да получават допълнително средства, ако се върнат по-рано на работа, каза Русинова.
Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи, че бюджетът на НЗОК за 2017 година е балансиран, изпълним и е съобразен с целите, заложени в Националната здравна стратегия. През следващата година НЗОК ще може да плати за дейности с 247 милиона лева повече. Има увеличение по параметрите за извънболничната, за болничната помощ, както и допълнително пари за лекарства. Резервът на НЗОК през следващата година ще е с 24 млн. лева повече и сме приели, че може да бъде отблокиран еднократно и не по-рано от края на март 2017 г., допълни той.

 

от БТА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments