Стана ясно чия е била идеята за рокадата на Кристалина

0
153

Кристалина Георгиева е най-добрият лидер за екипа, който може да се справи със световните предизвикателства, заяви в интервю за БНР говорителят на Световната банка Дейвид Тейс.
“Решението да бъде поканена Георгиева за изцяло новия пост на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е лично на президента на банката Джим Йон Ким и тя ще докладва лично на него”, допълни Тейс.

“Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Джим Йон Ким я избра, защото чувстваше, че тя ще бъде най-добрия лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства”, обясни Тейс.

Като очерта правомощията на Кристалина Георгиева на новия пост, той изтъкна: “Световната банка може да кредитира чрез две основни институции – Международната банка за възстановяване и развитие, която отпуска заеми за държавите с ниски доходи. Говорим за суми от порядъка на 29 млрд. долара, които са предназначени за подпомагане на тези страни чрез кредити. Другата институция е Международната асоциация за развитие, която работи с най-бедните държави. Кристалина Георгиева ще отговаря за двете институции заедно; ще работи по платформите им и ще създава кредитните инструменти и ще ръководи екипите им. Тя ще управлява съвместно тези две най-силни кредитиращи организации”.

Той изтъкна и опитът на Кристалина Георгиева в работата й с бедствията и кризите по света, темата за бежанците от една страна и ролята й на еврокомисар по бюджета – от друга.

“В мандата си на еврокомисар Кристалина Георгиева се представи като световен шампион по издръжливост. Управлението на кризи и оказването на помощ в шокови ситуации наистина е в сърцето на задачите на Световната банка. Ние полагаме огромни усилия да се справим с бедността по света и да помогнем на страните да я преодолеят и да започнат да се развиват успешно, да подобряват живота на хората и да имат просперитет”.

 

от BLITZ

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments