До 2023 г. броят на учениците, които ще получат дуално образование, ще бъде 20000, каза в Стара Загора министър Кунева

0
175

До 2023 г. броят на учениците, които ще получат дуално образование, ще бъде 20 000. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Финансирането се осигурява от оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.
МОН планира обща програма с БТПП и БСК, която ще даде възможност за създаването на платформа за професионалното образование. За реализацията й са необходими три условия: стипендии, общежития и ангажимент на бизнеса за осигуряване на работа.
Има сериозен интерес към 700 стипендии, които осигурява Международният ромски фонд за ученици, съобщи Меглена Кунева. Средният успех на кандидатите е 5.00, показва статистиката на МОН, което е партньор на пилотния проект и се ангажира само с преподавателите. Подобни проекти досега са реализирани в Унгария, Словакия, Чехия, а сега стартират и в Македония и Сърбия, посочи министър Кунева.
По последни данни, цитирани от нея, в нашата страна в 1-ви клас 20 на сто от учениците са роми, в 7-ми клас – 7 на сто, а в 12-ти клас – 1 на сто. До една година ще бъдат известни и първите резултати от пилотния проект на Международния ромски фонд в България, каза Меглена Кунева.

 

от БТА 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments