Повече от 10 000 жители на община Белица без спешен център

0
168

Еедна от най-бедните общини в Благоевградска област няма нито спешен център, нито линейка близо 20 години. 11-те хиляди жители на Белица, в която официалната безработица е над 65 процента, разчитат на спешни екипи от съседните градове – Якоруда и Разлог. В Благоевградска област има разкрити 10 филиала на спешна помощ, като само в четири общини няма такива екипи, сред тях е и Белица, съобщи БНТ. Хората в Белица разказаха, че често линейките закъсняват и пристигат часове, след като са подали сигнал. За да не чакат, в повечето случаи хората се придвижват до спешните центрове в Якоруда и Разлог с личните си автомобили. Според хората най-тежка е ситуацията в отдалечените села, където разстоянието до най-близкия спешен център е над 50 километра. През зимните месеци във високопланинските населени места линейките трудно успяват да стигнат, което понякога се оказва фатално, казват местните жители.
От Центъра за спешна помощ в Благоевград признаха, че понякога се случва линейките да закъсняват, но нямат информация екипите от Разлог или Якоруда да не са се отзовали на сигнал. “За съжаление за мен политиката на министерство на здравеопазването е абсурдна, повтарям тази дума., не може в малките населени места да няма спешен център. Ако човека падне на момента, няма да може да се реагира”, каза Радослав Ревански, кмет на община Белица.
В Белица работят 11 лични лекари, на които разчитат местните хора. Много често семейните лекари сами транспортират болните до бърза помощ. Преди две седмици д-р Муса Вакльов спасил живота на млад мъж, който получил остър коронарен синдром. Медикът успял да транспортира мъжът за 40 минути до болницата в Благоевград, където веднага му било назначено лечение. “Значи тука трябва да има спешен център, айде ако няма спешен център, трябва да има линейка, която да бъде оборудвана със всичко и да има 1-2 фелдшери, които да са качествени”, каза д-р Муса Вакльов – общопрактикуващ лекар. За да заработи филиал на спешна помощ е необходимо, след направена оценка на необходимостта от него, министърът на здравеопазването да предложи на министерски съвет да гласува разкриването му. От общината в Белица казаха, че са кандидатствали по проект, който предвижда закупуването на линейка, която да обслужва нуждите на хората.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments