Досега по програма ” Региони в растеж” са инвестирани 3,1 милиарда лева

0
181

Досега по програма “Региони в растеж” са инвестирани 3,1 милиарда лева в българските региони, които са променили облика на градовете. Това заяви в Плевен министър Лиляна Павлова в отговор на въпрос на репортер на БТА.
Инвестициите са усвоени в градска среда, транспорт, ремонти на училища, университети, много туристически атракции, допълни тя. Това е една от програмите, по която нямаме изгубено финансиране – усвоили сме 100 процента средствата, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството. Научените уроци ни показаха какво да променим, допълни тя. По думите й новата оперативна програма е базирана на 3 нови елемента. Първият са общините. Сега те не са само бенефициенти, а са с делегирани права, правомощия и доверие. Те вече са междинни звена, които могат да оценяват своите проекти и сами да избират своите проекти като дейности, за да реализират по най-добрия начин инвестициите, поясни Павлова. Те имат резервиран бюджет – 50 милиона лева има директни инвестиции, в Плевен за развитие на градска среда, образование, образователна структура например.
Вторият елемент са финансовите инструменти – проекти, свързани с дългосрочно ниско лихвено кредитиране по програмата за градска среда, които реализирахме. Сега ще създадем три нови фонда – един за Северна България, един за Южна България и един за София, посочи министърът. Чрез фондовете в допълнение към инвестициите по програмата ще се добави още стартов капитал от 370 милиона лева. Чрез фондовете ще може да се мултиплицира ефектът – това означава над половин милиард лева допълнителни инвестиции в регионите и да се финансират такъв тип проекти, които генерират приходи, създаващи работни места, допринасящи за промяна облика на градовете, коментира Павлова.
По думите й примерите са много – пазари, тържища, спортни центрове, търговски, медицински, образователни институции. Тя отбеляза като много важен момент допълнителното финансиране за туристическа инфраструктура, туристически атракции. За тях се добавят още 100 милиона лева. За осигуряване за паметници на културата със световно и национално значение има предвидени до 50 на сто безвъзмездно финансирани дейности, свързани с археология и възстановяване на състоянието им, допълни министър Павлова.
Министър Павлова днес откри Шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020 г. На него се представят Окончателният доклад за изпълнението на ОПРР 2007 – 2013 г. и информация за актуалното състояние на ОП “Региони в растеж” 2014 – 2020 г. с текущите проекти. В заседанието участват експерти и представители на Европейската комисия.

Източник: БТА

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments