Започват празниците по повод 104 г. от Освобождението на гр. Гоце Делчев

0
169

С премиера на постановката „Вампир” от Антон Страшимиров – представление на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, в петък започват празниците по повод 104-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев /Неврокоп/ от османско робство. Театралната постановка е подарък за жителите на града от Община Гоце Делчев.

Следващия понеделник от 17:00 часа в Общинския исторически музей ще бъде открита изложба “104 години от Освобождението на град Неврокоп и Пиринския край от османско робство” и прожекция на филма „Още ли бродиш, Делчев войвода?”

Във вторник с тържествени церемонии ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади и пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк, с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”, а също така ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев.

От 17.30 часа на същия ден Негово Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в храма „Св. св. Кирил и Методий” град Гоце Делчев.

По-късно ще бъдат положени венци и цветя и пред паметника на Гоце Делчев на площад „Гоце Делчев”, паметната морена на Пейо Яворов на улица „Търговска” и пред паметника на Христо Ботев.

В 18.20 часа ще започне празнично шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните на улица “Ал. Стамболийски”, с полагане на венци и цветя и тържествена заря.

В 19.00 часа ще започне празничен концерт в Дома на културата с участието на Студентски танцов ансамбъл при ЮЗУ “Неофит Рилски” – град Благоевград

В сряда от 18.00 часа в Общинския исторически музей ще бъде представен филмът „Десницата на Свети Иван” с участието на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и авторския колектив от Телевизионен център – Благоевград.

Час по късно е празничният концерт “Съни и приятели” – в малката зала в читалище Просвета”, а в четвъртък от 17.00 часа на площад „Македония” – концертът на школите по изкуствата при Народно читалище “Просвета”, основни и средни училища от града, ателиета по изкуства и със специалното участие на Младежки ансамбъл от град Кичево – Македония.

Празничните прояви ще завършат с представяне на творчеството на Нидал Алгафар в Общинския исторически музей, на 21 октомври от 18.00 часа.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments