Миньорите остават под земята

0
162

Протест на миньорите от рудник “Бабино” при Мини “Бобов дол”. Вече 12 часа миньорите от първата смяна не са излизали от рудника и остават под земята. Колегите им от втората смяна протестират на входа на централата, а по-късно към протеста ще се присъединят и тези от третата смяна.
Следобед се проведе среща между протестиращите и ръководството на Мини “Бобов дол”, но миньорите не приеха предложеното споразумение. Работниците са наясно, че се готви закриването на рудника, защото от около месец е започнало разглобяването на машините.
115 миньори от първата смяна на рудник “Бабино” при мини “Бобов дол” останаха днес на 500 метра под земята и отказаха да излязат в знак на протест срещу забавянето и намаляването на заплатите им, и лишаването им от социални придобивки като изплащане на храна и транспорт.

Колегите им, които не влязоха в забоите заявиха, че ги подкрепят и ще останат пред централата на мините, докато не бъдат изпълнени исканията им. Те са събрали пари помежду си и са спуснали храна и вода на стачкуващите под земята. За да разговарят със стачкуващите в рудника, слязоха управителят на мината Красимир Чаврагански и директорът на рудника Атанас Каптиев. Съгласие обаче не е било постигнато.

От ръководството на мината поясниха, че на среща със синдикатите е било взето решение за създаване на работна група, която всяка седмица да обсъжда проблемните въпроси в “Бобов дол” и да подготви работна програма за запазване на трайните работни места. Решено е било да се направи преизчисление на работните заплати, съобразно добива, за доуточняване на дължими суми за заплати.

Вчера са били платени и над 62 хиляди лева за ваучери за храна. От ръководството уверяват още, че са гарантирани реално изработените трудови възнаграждения на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник “Бабино”.

По данни на синдикатите предстои съкращаване на около 600 души заради оскъпяването на добива на въглища. В момента в мината продължава и проверката на трудови инспектори, които ще издадат предписания във връзка с протеста на миньорите и ще проверят твърденията им за нарушаване на трудовото законодателство.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments