Известният Баничански лук – защитен селскостопански продукт

0
180

Уникалният баничански кромид, който се отглежда в региона на Гоце Делчев и най – вече в с. Баничан да бъде защитен селскостопански продукт. По схемите не ЕС за качество има два вида защита – защитено название за произход и защитено географско указание.
Съобразно особеностите на продукта се кандидатства само за една от тях като селскостопанските производители трябва да създадът своя асоциация. Жителите на гоцеделчевското село Баничан, освен със своите фолклорни традиции и многобройни щъркелови гнезда, искат да се прочуят и с уникалния сорт воден кромид, който стопаните отглеждат от поколения в градините си.
Идеята за регистрацията на баничанския воден кромид е на читалищния секретар Румяна Джибова. Причината е че местния сорт лук има характерни вкусови качества, a отглеждането и обработването е изцяло ръчно. Още две населени места в България искат да включат уникалните сортове кромид в регистъра за запазване на българските вкусове. Това са Якоруда и плевенското село Реселец.
След преминати успешни проверки, по документи и качество, продуктът получава правото да носи лого, което гарантира, че той е произведен в конкретен регион, посочен върху етикета. Два са продуктите до момента, защитени с географско указание – българско розово масло и горнооряховски суджук.

струма.ком

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments