Банско отбелязва днес 104 години свобода

0
182

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Тържествена света литургия в църквата “СВ.в.Троица ” в Банско точно в 9.00 днес. По повод 104-та годишнина от освобождението  на Банско от османско робство.
С църковната литургия, и панихида за загиналите бе дадено началото на програмата за Деня на Банско днес. Да запалят свещ в памет на загиналите, и се помолят за здраве и благоденствие по повод днешният празничен ден в църквата дойдоха  кметът на община Банско Георги Икономов, заедно със заместниците си Александър Мацурев, Стойчо Баненски, Сашка Въчкова , секретарят на общината Иван Кадев, предс.на общинският съвет Владимир Колчагов, общински съветници, служители на Оба Банско и много граждани. Час по късно пред паметника “Банско помни героите ” ученици, представители на местната власт, десетки граждани и гости поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Банско. 
“5-ти октомври е знаменателен ден в историята на нашия град. Нека не забравяме, че зад тази дата стоят храбростта и жертвоготовността на нашите предци, чийто несломим дух е жив и днес.

И ако сега Банско е един град, съчетаващ красива природа, вековни традиции, героична история, гостоприемство, трудолюбие и предприемчивост, то е благодарение и на Вас, моите съграждани, които носите този дух в сърцата си. Изразявам признателност и уважение към Вас, които с труда си утвърждавате Банско като име от световна величина ” каза в обръщението си кметът на Банско Георги Икономов.

На този ден преди 104г., през 1912г. в черквата ”Света Троица” поета Яворов с четата на войводата Христо Чернопеев обявява Банско за свободно с думите: ”Братя българи, хвърляйте фесовете, от днес вие сте свободни”.

Празникът на Банско се отбелязва се в деня на обявяването на Балканската война през 1912 г. На тази дата градът е освободен от османско иго от четите на Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Йонко Вапцаров. В последствие към тях се присъединяват още 9 воеводи с четите си – Георги Каролев, Таско Стоилков, Алеко Хадживасилев, Георги Занков и др. На 8 октомври 1912 г. Пейо Яворов заедно с деветте воеводи, провъзгласява Банско за свободно. Денят е обявен за празник на Банско с решение на Общинския съвет от 1992 г.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments