Безплатно пътуване из Европа за всички навършили 18 години обмислят в Европарламента

0
181

Идеята ще се гласува идната седмица в Европарламента Всеки младеж от ЕС да бъде дарен за 18-годишния му рожден ден с безплатен билет за обиколка на Европа. Тази примамлива перспектива ще се осъществи, ако проектът за нея бъде одобрен в Европарламента другата седмица, пише “Дейли мейл”. Идеята е на германския евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Тя предвижда всяка година европейските тийнейджъри, навършващи 18 г., да получат едномесечна карта Interrail, с която да си вземат гратисни билети за 30 страни на Стария континент – от Швейцарските Алпи и норвежките фиорди до Южна Италия и най-западната точка на Европа в Португалия. Младежите от страни, които не са членове на Interrail (балтийските държави, Кипър и Малта), ще получат билети за автобус и ферибот, за да осъществят пътуването.

“Искаме да покажем на младите изумителната Европа. ЕС трябва да им даде възможност да опознаят съседите си и възможностите, които отделните страни предлагат за всеки европеец. Младите имат ключова роля като противотежест на евроскептицизма”, каза Вебер.

Той обясни, че картата Interrail струва от 200 до 479 евро. В зависимост от цената може да се пътува от 5 дни до 1 месец. Всяка година около 5,5 млн. младежи в ЕС навършват 18 г. Идеята за безплатния воаяж среща подкрепа в ЕНП и някои други партии в Европарламента, но шефът на групата на социалистите Джани Питела се обяви против. Най-яростни са британците, които нарекоха проекта “опит да се подкупи младежта срещу 1,5-2 млрд. евро годишно”.

TrafficNews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments