Нова управа, стар стил на управление

0
155

В Левски си имат Желязната синя лейди, но отново ще бъде тайна откъде идват пари, на кого се дължат пари и колко

Това, за което се бореха някои запалянковци на Левски в последните години – прозрачност в управлението, продължи твърде кратко. Вчера се върна стария начин на ръководене на клуба. И куриозното бе, че в съобщителен стил научихме не друго, а за нов Управителен съвет. Естествено, както си му беше редът в стария принцип на управление, да речем при Тодор Батков, никой от „Герена“ не счете за необходимо да обясни на привържениците защо точно така се действа, или поне да представи новите членове на управата. Ако не официално на пресконференция, както би било редно, поне с няколко изречения в официалния сайт.
Както си беше едно време, никой не разбра кога точно Надзорния съвет се е събрал и е гласувал новия Управителен съвет. Има ли протокол от това заседание или такова изобщо не е имало, както си беше преди? Пък и още никой не обяснява защо в Търговския регистър все още не са вписани промените от Общото събрание. И не е ясно, старият или новият Надзорен са избрали 5-членният УС. И изобщо на „Герена“ отново се спусна информационната мъгла.
На първо четене изникват притеснителни въпроси, първият от които не е толкова за финансовото състояние на клуба, което в общи линии е известно като нецветущо. До този момент никой от новото ръководство не е сложил на масата рамки на бюджет, никой дори не е подхвърлил конкретни цифри, очаквания за приходи, за разходи, как ще се покриват дупките. На всички тези въпроси досега имахме отговори, макар и в недостатъчно прав текст, защото фенските организации в стремежа си да бъдат коректни като пълноправни участници в Управителния съвет, явно в името на спокойствието или твърде късно са ни информирали за начина на финансиране, или не са знаели всичко навреме. И все пак – благодарение именно на широкия УС се разбираше, че бюджета за заплати отново е скочил почти тройно, че клубът отново използва заеми, че се прескача Устава да не се харчат пари над определена граница без сумата да бъде гласувана. За да стане ясно в крайна сметка, че едни около 20 милиона лева продължават да тежат на клуба.
И така: Честит нов изпълнителен директор на Левски! Какво се случи с Костантин Баждеков и защо точно адвокатката на клуба е негов наследник? В такива случаи обикновено хората си мислят, че дружеството най-вероятно има подписвач на документи. Когато една фирма си назначи за Изпълнителен директор юрисконсулта, това означава, че този човек ще е много изпълнителен и малко директор.
Но нали традициите са за това, за да се нарушават. Естествено, далеч сме от мисълта, че Спас Русев просто е хвърлил зарове и се е паднал номера на Диана Иванова. Той със сигурност добре е преценил кандидатурата на дамата, включително и това как това назначение ще бъде прието от синята футболна общественост. А може би Иванова е достатъчно зряла и готова за новото предизвикателство и тепърва ще видим коренна промяна в оперативното управление на клуба и непознати досега на „Герена“ действия по отношение на спортния маркетинг. Би било отлично за Левски новия изпълнителен директор да покаже страхотен нюх за това как се печели от спорт и как дружеството да стъпи на съвсем друго стъпало и като финансово развитие и като спортни резултати. Може пък Иванова да се окаже един вид Желязна лейди и да сложи всички в клуба в ъгъла и да управлява със завиден замах и да превзема стъпало след стъпало докато не изкачи сините на върха.

от Желю Станков

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments