Георги Атанасов: Този сезон е преходен за ЦСКА

0
179

Не е реалистично отбор, съставен за няколко седмици, да бъде натоварван със свръхочаквания

Известният спортен журналист Георги Атанасов коментира представянето на ЦСКА от началото на сезона.

Г-н Атанасов, ЦСКА се наложи по категоричен начин над Берое, с което само затвърди мнението, че през този сезон се представян на приливи и отливи. На какво отдавате тези лъкатушения в играна на отбора?
-Преди известно време в разговор с „Тема Спорт“ подчертах изрично, че този сезон е преходен за ЦСКА и отборът ще редува победи и загуби. Обяснението е съвсем елементарно – не е реалистично да се очаква, че един абсолютно нов тим, изграден в движение, в рамките на няколко седмици може да постигне турнирна стабилност в кратък срок. Свидетели сме как клубове с много сериозно финансиране у нас и по света, изразходват години наред, докато постигнат някаква що-годе устоичива линия в представянето си. Най-пресният пример в това отношение е тимът от „Герена“, който цяла петилетка се лута между селекции, проби и провали, докато най-сетне стъкми някакъв що-годе боеспособен състав и то в условията на уникално финансиране и нечуван и невиждан медиен комфорт. А какво искаме от ЦСКА? Отборът бе реанимиран от Гриша Ганчев след една година във В група и след безкраен геноцид от страна на държавата, медиите и БФС. Разбирам, че привържениците на ЦСКА, които са свикнали със съвсем различни исторически стандарти, се безпокоят от тази крива в представянето на 31-кратните шампиони, особено колебанията на чужд терен, но подчертавам, че това са

неизбежните
сътресения по
пътя към
възраждането.

Може ли да говорим за някакъв комплекс на ЦСКА при гостуванията, защото още преди изхвърлянето си във В група, отборът направи дълга серия без успех навън, а сега затвърждава тази тенденция?
– Не, за комплекс не можем да говорим. Факт е обаче, че този новоизграден отбор все още няма физиономия, колектив, връзките в единайсеторката са твърде чупливи, не са се откроили лидери. Не е реалистично да се очаква, че за два месеца могат да бъдат възстановени традиционните стандарти на ЦСКА. Едва ли е необходимо да отивам на няколко километра на север от „Българска армия“ и да припомням как любимците на всички власти не можаха да запишат победа в продължение на шест мача във вечното дерби. Червената общност трябва да прояви реализъм и търпение, защото армейския отбор се измъква със зъби и нокти от пропастта, в която бе натикан, а отбратният път към върха никога не е лесен.

Едуард Йорданеску ли беше точният човек, който трябваше да замени Христо Янев?
– Много е трудно да се отговори еднозначно, защото в живота, особено в спорта, няма идеални варианти. Да си призная аз лично не съм очаквал точно неговата номинация, но наистина, както и самия Йорданеску казва, необходимо му е време. Разбира се провалът срещу Локомотив София за купата отеква изключително болезнено и трудно ще бъде забравен, но от друга страна за две-три седмици чудеса не се случват, дори във футбола. Ясно е, че Йорданеску е квалифициран специалист с европейско футболно образование. Той бързо успя да намери съставът, който е оптимален за момента в ЦСКА. Личи си стремежът му да налага динамичен стил с активна преса по целия терен, с владение на топката, бързо разиграване, остри атаки по крилата и т.н. Естествено в джунглата на българския футбол много по-лесно би се оправил един местен човек, който е наясно с нравите и ударите под пояса, със задкулисието и цялата мръсна игра срещу ЦСКА от четвъртъртък насам. Но в момента бих могъл да кажа само, че

Йорданеску се
нуждае от време.

Както може да се предполага вечното дерби след двайсетина дни ще бъде рубикон за наставника.

В двубоя с Берое Станислав Ставров отсъди странна дузпа в полза на ЦСКА, която може да даде тон за много атаки срещу клуба от страна на останалите отбори в групата…
– Срещу ЦСКА винаги има неспортменски атаки и удари под пояса. Аз пък видях несъществуваща дузпа преди няколко дни при гостуването на Левски в Бургас на Нефтохимик. Да не говорим за десетките и стотици примери в това отношение със син оттенък, а напоследък и със зелен. Така, че настроенията и атаките срещу ЦСКА се възпроизвеждат така, както се сменят сезоните – в една циклична закономерност, като се започне от прословутите „приемственост“ и „идентичност“ и се достигне до всички гадни изпълнения.

Въпреки игровите трудности пред ЦСКА от началото на сезона, в момента отборът заема 4-о място с 16 точки, като е много близо до върха.
– В никакъв случай ЦСКА не бива да бъде притискан от свръхочаквания тази година. Този сезон е преходен, трябва да бъдат възстановени най-важните основи на клуба, които бяха разклатени от предишните собственици. Нужно е да се създаде една база за най-високи цели през следващия сезон. Не е реалистично отбор, съставен за няколко седмици, да бъде натоварван с някакви суперамбиции, които само затормозяват играчите, които и без това все още се адаптират към специфичната психологическа обстановка на „Армията“. Най-важното е, че Гриша Ганчев прави и вече постигна три основни неща – първо започна да възстановява успешно организационната и професионална структура на клуба, след това за първи път от четвърт век собственик на ЦСКА инвестира в базата на „Армията“ и Панчарево и трето – за първи път ЦСКА се сдоби със сериозни спонсори. Тези три фундаментални постижения са предпоставка за развитието на детско-юношеската школа и на представителния тим, чиято селекция вече е факт, макар и не оптимална, но при всички случай сериозна. В момента е нужно да се стабилизира и реанимира клуба и постепенно да се изгради тим, който да е боеспособен за титлата у нас и да опита европейски пробив в средносрочен план. Всичко друго са наивни илюзии.

®Livesport.bg / Стефан Валентинов

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments