Излезе наяве мистериозна дарителка на носия

0
185

Най-сетне е открита издирваната чрез медиите жена, дарила анонимно уникална народна носия на Националния исторически музей (НИМ).

Сътрудничката на НИМ Ваня Костова показва дарената носия.
Сътрудничката на НИМ Ваня Костова показва дарената носия.
Родолюбивата българка се нарича Янка Пеева и е родом от Хасково. На 6 септември по време на честването на Съединението в Хасково тя се приближава до директора на НИМ проф. Божидар Димитров и му връчва найлонов пакет с думите, че това е дарение за музея от името на нейната покойна майка.

Божидар Димитров се стъписва, казва на жената, че няма как да й издаде документ, но тя и не иска – бързо се шмугва в тълпата. Вече в София сътрудниците на музея разбират, че пакетът съдържа уникална народна носия от елховския край на Странджа-Сакар. Божидар Димитров отправи призив чрез медиите да бъде открита мистериозната дарителка.

Оказва се, че чудно красивата елховска носия е принадлежала на майката на Янка Пеева, а в предаването „Часът на Милен Цветков“ благородната жена разкри мотивите си за дарението:

„Първото ми „боцване“ в сърцето бе през 2004 г. на олимпиадата в Атина. Там видях, че от Северозападна Гърция излязоха на парада с нашата носия! Ех, казвам си, пак ни присвоиха нещо… Вторият път бе в църквата „Св. Георги“ в Одрин – сърцето ми отиде в гърлото, като видях същата носия там. Това обаче, което ме убеди окончателно да я даря, беше когато миналата година посетих НИМ с дъщеря ми и видях, че в етнографския отдел тази носия я няма. Казах си – няма смисъл да стои повече в гардероба ми, трябва народът да има възможност да гледа тази красота.“

Носията е шита преди около 65 години от майката на Янка, която е от с. Радовице, Тополовградско, след като се омъжва в с. Студена.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments