Стожерите на традициите от “Къща Дешка ” с.Горно Драглище покориха съборът “Древно наследство” В Лондон

0
152

Лондон пя и танцува български народни песни и танци на Първия събор „Древно наследство“
Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество. Пътуваха и се докоснаха до ехото на отминалите времена, за да срещнат себе си – на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица. Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник, организиран от Combat Promotion. Затова те обещават друг съвсем скоро – на 2 декември 2016 г., отново в Лондон.
По стар български обичай гостите на Събора бяха посрещнати с погача, не каква да е, а „ненгашна“, поднесена от атрактивните баби от с. Горно Драглище. Те щедро гостиха участниците и с ялова баница, шупла и домашни бонбони, аранжирани с песен.
Виртуозни и завладяващи, уникална палитра от танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България представиха ансамбъл „Чинари“, които бяха специалните гости на Събора в Лондон. Заедно с тях залата на крака вдигнаха и прекрасните танцьори от три от лондонските самодейни състави – ФТС “Гергьовден”, ФТФ “Приятели” и Ансамбълът за народни песни и танци “Фолклорна Магия”.
Точно по български, ритъмът достигна 7/8, а най-личните, темпераментните и кръшни танцьори сред публиката получиха и награди – вълнуващо преживяване в духа на българските и традиции и фолклор този път в подножието на Рила – на гости на бабите Дешка, Лена и Яна. Сред показалите умения да танцуват колоритните пирински хора, и български народни танци, са и няколко дами от Разлог, които живеят в Лондон, и са истински посланици на българските традиции, пазители на обичаите за фолклорът, и родовата памет  Таня  Харалампиева, дъщеря и Александрина, и други.
А за другите остана обещанието „До среща!“, отново на сцената на фолклора, където границите и времето нямат значение. „Защото където и да сме по света Българското древно наследство е по-живо от всякога!“, категоричен е Георги Анадолов, организатор на Първия събор „Древно наследство“ в Лондон.
Затова в духа на народните традиции и фолклор на ринга утре ще се появат и българските бойци, участници в турнира по санда SFN 6, организиран също от Combat Promotion в Harrow Leisure Centrе.
След майсторската си победа срещу британката Луис Хилър на SFC 3 във Варна през юли красивата българка Анита Доганова очаква новия си опонент на английска земя. На ринга ще излязат още Емил Николов, Павел Владев, Станимир Петров и Тодор Диклич.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments