Днес се навършват 15 години от убийственият терористичен акт на 11-ти септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон

0
200

Днес се отбелязват 15 години от терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г., при които загинаха близо 3000 души, предаде БНР.

Президентът Барак Обама ще отбележи годишнината с минута мълчание в Белия Дом. След това той ще говори в Пентагона по време мемориална служба.

В Ню Йорк традиционно ще бъдат прочетени имената на жертвите. 
Освен това група от осем бегачи се очаква да приключи тридневния си маратон си от Пентагона до Ню Йорк. Сред участниците, решили да пробягат около 400 километра, са пожарникари, полицаи и служители от спешна помощ, помогнали на пострадали при атаките. 
В Ню Йорк, в Националния музей и мемориал за 11-ти септември, е открита изложба на творби на 13 нюйоркски артисти, които представят картини, скулптури, клипове и материали от късове хартия, полетели от срутилите се кули-близнаци. 
За президента Обама тази годишнна бе повод да дефинира какво е това да си американец. В редовното си обръщение в събота той говори за героизма и подчерта, че силата на Америка се крие в разнообразието, приветствaнето на талантливите и справедливото отношение към всички независимо от раса, пол, етнос и вероизповедание. По думите му, ако американците се придържат към тези ценности, ще продължат наследството на загиналите и ще успеят да запазят нацията силна и свободна. 
Близо 3000 души загинаха в Ню Йорк, Пенсилвания и в Пентагона, когато на 11 септември 2001 г. похитени от терористичната групировка „Ал Кайда” самолети удариха Световния търговски център. Лидерът ѝ Осама бин Ладен бе убит през май 2011 г. при оторизирана от президента Барак Обама спецакция. 
11 септември доведе до “войната срещу тероризма” – най-дългата водена от Америка война. Опасения за нови атентати промениха драстично националната и световна политика и породиха дебати за изземването на граждански свободи в името на сигурността, припомня националното радио.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments