Санирането на блокове в гр.Гоце Делчев се осъществява при изключително голям интерес от страна на жителите

0
178

Седем са санираните сгради по две от програмите на правителството засега в Гоце Делчев, съобщи кметът Владимир Москов, четири в момента се санират и в още 21 големи жилищни блока ще започне саниране след края на септември. Първото условие, за да бъде включена многофамилна жилищна сграда в програмите за саниране през 2017 година, е живеещите там да създадат сдружение на собствениците.

“Колкото по-навреме сте готови с документацията, толкова по-голям е шанса и вашите блокове да бъдат включени в новите програми за саниране”, обясни на среща със собственици на несанирани жилища кметът Владимир  Москов. На разположение на гражданите за въпроси са лично директорът по ТСУ в общинската администрация инж. Петър Мутафчиев и шефът на отдела по европейско финансиране Асан Имамов. Пълно съдействие обеща той на всички, които срещат затруднения при регистриране на сдруженията за саниране. Интересът към тези програми в Гоце Делчев е много голям, а основният въпрос, който поставят хората е, дали ще се наложи да влагат свои средства. „Засега такова изискване няма, в нито един документ засега не се говори за съфинансиране”,  категоричен беше кметът. В новите програми допустими за финансиране са жилищни блокове и с по-малко от 36 апартамента, а също така и за жилищни сгради на три етажа и минимум 6 апартамента на повече от един собственик, уточни инж. Мутафчиев, но за саниране на кооперациите процедурата ще е доста по-сложна и ще се чака повече. Задължително условие за всички сгради е те да са построени преди 1999 година. 
Община Гоце Делчев е една от активните по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. По програмата, през 2015 година са напълно завършени четири жилищни сгради. За всички 21 сгради в Гоце Делчев, които са с над 36 самостоятелни апартаменти, бяха регистрирани сдружения, съгласно изискванията на програмата. Впоследствие бяха подадени заявления за финансиране, сключени договори с общината и тристранни договори с областния управител и Българската банка за развитие. 
Изготвени бяха технически паспорти, а в момента се извършват енергийни обследвания, които ще продължат в рамките на един месец. След приключване на тази дейност предстои обявяване на обществена поръчка за инженеринг – проектиране и строителство за всичките 21 сгради.

източник Дарик радио /община Гоце Делчев 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments