100 години идея, 90 години факт – теснолинейката празнува годишнина

0
211

В началото на септември се навършват 1 век от идеята за дековилката, свързваща Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин и 90 години от заминаването на първото влакче по нея. По случай юбилея Кристиан Ваклинов и приятели, обединени около Родопската теснолинейка, организират празнично пътуване с нея.

Идеята за Родопската теснолинейка, която днес свързва Септември и Добринище с железен път, се заражда преди 100 години. Тогава военното министерство иска от държавата построяване на железница от Тракия към Родопите за връзка с недостъпните дотогава населени места. Причината е, че при евентуално военно положение няма кой да защити селата, намиращи се в планината. Няколко години по-късно министерството на горите също иска от държавата да се построи тази линия, за да се осигури достъп до неизчерпаемия горски ресурс в планината. 
12 допълнителни вагона ще бъдат осигурени на сутрешния делен влак, движещ се по направлението Септември – Добринище. 
Причината за увеличения състав на композицията е честването на деветдесетгодишнината от потеглянето на пътния влак по теснолинейния маршрут.

Церемонията по отбелязване на събитието се организира от студентът Кристиян Ваклинов, и негови приятели, сподвжиници и десетки почитатели на железопътния транспорт. Зад инициативата стоят младите хора, които обичат теснолинейката, милеят за това, което тя символизира, и са истински радетели този уникален железопътен транспорт да продължи да съществува.
Докато трае празничното пътуване, ще се състои кратка програма за пътниците, като идеята е инициативата да помогне за съхраняването на неповторимата родопска теснолинейка, съобщават от БДЖ. В Белица ,ще пеят и танцуват, в Разлог уникалният и неповторим духов оркестър към НЧ “15.09.1903” – та година, ще посрещне пътниците от рекордните 12 вагона и 2 локомотива, и в Банско готвят подобаваща изненада.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments