Разложките носии, изобразени по атрактивен начин

0
243

Пъстър, многоцветен, и различен. Това е Разлог.
Един цветен и зелен град , който има свой артистичен дух, и олицетворява колоритните , и интересни хора, които живеят тук.
Това лято отново интересна експозиция, ще украси една от градските зелени зони. Градинката пред НЧ „15.09.1903г.“ се превръща в място на оригинална , и интересна експозиция.
Дървени човешки фигури, изографиисани от талантливи художници от 3 държави. Инициативата се нарича „Меджународен пленер „РАЗЛОЖКОТО ХОРО“. Идеята е, да бъдат изрисувани двустранно с акрилни бои, 10 дървени плоски женски и мъжки силуети в човешки ръст, като върху тях се изобразяват фолклорни мотиви, характерни за Разложкия край.
Уникалният, и неповторим колорит, съчетание на народни мотиви, фолклор, близост до земята – всичко това, но и много други неща, съчетава атрактивната разложка носия.Художниците от България, Украйна, и Полша задълбочено, и с интерес разглеждат албуми, фотоси, и картиини за местните носии, за да могат рисувайки ги върху дървените фигури,да предадат  онова, което тези носии носят като своеобразно послание.
„Това е един особен декуративно мислене, той е култивиран в хората от този край, по един естествен начин в годините. И ние с определена симпатия, и усилие, ще направим опит да интерпретираме, тези народни елементи, шевици, и др, които да останат и присъстват в тази среда тук“ , разказа един от художниците проф.Стефан Алтъков от Софийският университет „Св.Климент Охридски“.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments