На 11 и 12 май в Разлог се организира първокласна фермерска среща

0
69
Най-голямото събитие в сектора, което ще се проведе с домакинството на град Разлог, ще се превърне в истински празник за българските фермери и животновъди, които отглеждат своите животни в районите на трите емблематични за родината ни планини Рила, Пирин и Родопите, обещават организаторите от сдружение “Три планини 2024”.
Изложението ще покаже постиженията в областта на животновъдството и ще се проведе на откритите зелени площи в местността „Байова Борика“, край Разлог. 🍀
Акцентът на мащабната среща е представянето на богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас. 🐎🐂🐑🐐
Над 100 фермери ще покажат най-елитните си животни. Посетителите ще могат да видят над 70 коне чрез над 10 породи, над 30 крави и телета и над 50 овци и кози – както местни, така и комерсиални. Алеите и мобилните кошари ще представят екзотични породи животни, внесени от български фермери, с намерение да ги развиват и разпространяват у нас.
Изложението се организира за първи път и цели да обедини животновъдите между трите планини и да покаже, че в горите на Пирин, Рила Родопите се пазят и отглеждат както автохтонни породи, така и силни и здрави селскостопански животни.
Събитието отваря врати на 12 май, неделя, в 10:00 часа, с празнична програма със специалното участие на типичните за района чауши и ще се редува с атракциони за публиката, забавни и образователни събития за всички възрасти – от най-малките посетители с изграден детски кът до щандовете за изремване на животни на място. Томбола ще зарадва един късметлия с младо жребче. 🐎
В рамките на събитието ще бъдат раздадени 5 тона фураж на всички изложители и специални награди 🏆 за най-добрите екземпляри, избрани чрез специален вот на зрителите.
Организаторите са предвидили достатъчно паркоместа за посетителите, а входът е от символичните 2,00 лв.
На същото място, на 11 май, от 11:00 часа, ще се проведе и турнир по надтегляне 🐎🐎с най-силните коне на България от порода Тежковоз. Освен познатите единични впрягове, за първи път Разлог, домакините от сдружение „Три планини“ ще представят и категория с двоен впряг. Товарите ще бъдат дървени трупи, а за публиката отново е подготвена томбола – лек автомобил.
Състезанието ще започне в 9:00 с измерване на конете, а първият старт е предвиден за 11:00 ч по познатия регламент за този род любителски надпревари: 30 метра дължина на трасето и 3:00 минути контролно време, двама водачи на трасе и водене само на поводи зад конете със спазване на хуманно отношение към животните.
И в двата дни е осигурено ветеринарно присъствие от местни и ветеринарни доктори от Националната асоциация по коневъдство.
Може да бъде изображение с 4 души и текстово съобщение
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments