Кукерите проправиха път на доброто в Елешница

0
45
И тази година Елешница сътвори най-красивия и най-обичания си празник на Великден. Съчетал традиция и новаторство, артистичност и талант, всеотдайност и любов, празникът е и прослава на благословената българска земя, на родната Елешница. Празник, който пробужда природата, гони злото и дава път на Светлината на Великия ден на Възкресението.
Началото на празника даде кметът на селото Владимир Фръндев, кметът на община Разлог Красимир Герчев поздрави всички с Възкресение Христово и уникалния празник на Елешница.
Фестивалът започна красиво – с гайда, с хляб и благопожелания. И за кратко време площадът се превърна в театър на неизчерпаемия български дух, в красива палитра на цветовете на българската традиционна носия, в огън, събрал енергията на любовта на елешничани – усмихнати, горди, красиви.
В кукерските групи на трите махали „Гуджилец“, „Плаж махала“ и „Средната махала“ участват и бебета, и млади, и стари, цели семейства, родове…Напред вървят млади жени – с хляба – за да е здрава и благословена българската земя, до тях – млади невести – с бебета – да се ражда, да има деца, за да има Елешница. И страшни – навлизат кукерите – пазачите на доброто, прокарващи светлината. За да тръгне след тях голямото, красиво елешнишко хоро.
И топове, и пушки гърмят, и знамена се развяват, и скечове се разиграват, и водолази „спасяват“ планетата, и „ергенът“ елешнишки си търси моми, рекламирайки се като голям специалист по езиците, владеещ елешнишки и „мащровски“.
И тръгнаха! Все хубави, подредени, нагиздени – като за Великден! „Мирести чупи, мирести мануки и гомаре, фного гомаре, с носии и кожи.” Или, преведено от атрактивния мащровски диалект на Елешница – „Убави моми, хубави невести и много ергени!“
Площадът на Великден в Елешница стана по-хубав, по-усмихнат. С цветните, пъстри носии на млади и стари. Със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното хоро, на което се хващат стотици участници и прегръща целия площад.
Всички – заредени с усмивка. С радостта на стотиците участници – кукери, свирджии, тъпанджии, танцьори, артисти. С благостта на хората на Елешница. Със светлината на Великия ден на Възкресението.
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments