Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век

0
230
Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век .
Модерна безизкопна технология беше използвана при подмяната на част от главния водопровод на село Зелен дол. Решението за прилагането на такъв подход беше взето от ръководството на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Благоевград, заради сложността на трасето, което минава през центъра на селото, засяга доста частни имоти и пресича международния път към границата с република Северна Македония .
➡️Самият технологичен процес включва два неголеми изкопа в началната и крайната точка, като в стария етернитов водопровод на определено разстояние се поставят щанги. След като машината достигне до другата точка, към нея се закача глава с режещ нож и се монтира новата полиетиленова тръба. При изтеглянето в обратна посока ножът реже старата етернитова тръба и изтегля новата. Работата по тази безизкопна технология изисква висока прецизност и професионализъм, каквито екипите на ВиК-Благоевград и фирмата – изпълнител напълно защитиха.
➡️Така не се наложи да се разкопава центъра на селото, частните имоти и най-вече – беше гарантирано безпроблемното преминаване на автомобилите по пътя към граничния пункт „Станке Лисичково“.
➡️Ремонтните дейности приключиха на 30 април, а в 18 часа водоснабдяването беше възстановено до всички потребители в селото и промишлената зона. Главният водопровод на село Зелен дол, който беше изцяло подменен, е с обща дължина 700 метра – от резервоара до центъра на селото, като за 240 метра беше използвана безизкопна технология .
➡️Изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в селото е заложено в инвестиционната програма на „Водоснабдяване и канализация ЕООД-Благоевград за 2023 и 2024 година и е финансирано изцяло със собствени средства. Миналата година бяха подменени 3 километра от вътрешната водопроводна мрежа на Зелен дол, при заложени в програмата 2 километра. Освен това са подменени и всички сградни отклонения, като шахтите с водомерните устройства са изнесени пред имотите с цел по-лесния достъп за отчитане на използваното количество вода.
➡️Чрез тази сериозна инвестиция Дружеството ще сведе до минимум загубите на вода от аварии и незаконни отклонения, и ще гарантира качеството на питейната вода, която минава през нова водопроводна мрежа.
➡️В краткосрочен план е предвидено още да се изгради и система за дистанционно отчитане на потреблението. А в дългосрочен план усилията на ВиК са насочени към трайно решаване на проблема с недостига на питейна вода през летните месеци, които са критични за няколко населени места. За тази цел Дружеството подготвя проект за изграждане на нов водопровод от Благоевград / зоната на магазин Метро/ и помпена станция, за чието изпълнение ще се търси финансиране.
➡️Идеята е към новата водоснабдителна мрежа на първи етап да бъдат включени с. Зелен дол и с. Долно Българчево, а на втори етап – селата Горно Българчево, Селище и Бучино.
➡️В инвестиционната програма за тази година е заложено подмяна на 2 километра от вътрешната водопроводна мрежа в село Долно Българчево.
Всички реакции:

Благой Кишев и 17 други

5
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments