Интересно и паметно отбелязване на световния ден на книгата в Разлог

0
88

На Световния ден на книгата, малката зала на читалището в Разлог се изпълни с учители, ученици, граждани – четящи хора, обичащи българското слово и творчеството на родения в Бачево писател, журналист и разложки учител Благо Прангов.
По инициатива на кмета на община Разлог Красимир Герчев, с подкрепата на дългогодишния приятел и съратник на писателя – учителя Стоян Дърпатов, на ръководството на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – учители и ученици, на Народно читалище „15 септември 1903-1909 г.“, срещата с Благо Прангов се превърна за пореден път в празник на словото.

Модератор на срещата беше зам. –кметът Гергана Костова, презентация за живота и делото направи библиотекарят Мария Караджова, кратки рецензии за книгите на Благо Прангов от велики български творци прочете Стоян Дърпатов, Афродита Андреева развълнува всички с авторските си мисли за сборника „На крайчеца на лятото“.

„Стоя на крайчеца на лятото,
докрай света разбрал и неразбрал,
и втурквам се във лятото обратно
да изживя краткия си дял….”
С любими стихотворения, изпълнени от Неофит Крайнов, Цветиана Манова, Любима Фарфарова и Мариета Баханова- учениците от СУ „ Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог, се даде старт на поетичната вечер, импресии прочетоха Велина Кулина и Росица Тумбева.

Дългогодишният съратник и приятел на Благо Прангов – учителят-философ Стоян Дърпатов припомни неоценимото богаство на Благо Прангов чрез мнението на писатели, общественици и журналисти. „Личи си, че си топил писалката с кръв от сърцето си“ – пише Николай Хайтов до своя приятел Благо Прангов, а Иван Спасов описва поезията на Благо Прангов като живота му: „ Какъвто е в живота, такъв е Благо и в поезията – чувствителна душа, струна, опъната до крайност, поклонник на красотата, гражданин на своето отечество.“

Стоян Дърпатов поздрави всички със световния ден на книгата и направи мил жест към съпругата на Благо Прангов като й подари букет – с благодарност, че е до писателя 66 години.

„Ярко свети в Благо Прангов искрата на светите братя Кирил и Методий, той е с мисия на поет, който изплаква болките на родината, представена като ябълка в градината на Бога. Той е художник на словото и по Вапцаровски изповядва себе си с думи прости.“ – сподели учителката Афродита Андреева своите мисли, а нейната внучка прочете любимото си стихотворение от поета.

Благо Прангов благодари на всички и отговори на въпроси на учениците за своето първо стихотворение, написано на ученическо вестниче – пак за родината, за химна на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, за своите първи книги и вдъхновения.

Много цветя и трогателни думи на благодарност изрече директорът на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, библиотекарката Лена Павлова, която поздрави всички с празника на книгите – и автора и четящите хора в залата, ученици, съграждани и гости.

Приветствен адрес от кмета на община Разлог получи учителят Стоян Дърпатов – за вдъхновението и организацията на срещата, за цялостния му живот и дейност, посветени на духовността.
„Поклон, поете – написа в приветсвен адрес и до Благо Прангов кметът на община Разлог Красимир Герчев, придружен с огромна кошница цветя. – Благодаря Ви, че сте посветили живота и книжовното си дело на родното Бачево, родния Разложки край и България. Вашите книги са съкровищница, която буди духа на всеки човек, търсещ духовни висини. Бъдете здрав и нека перото Ви е остро, чувствено, красиво и променящо – към добро човешките съдби.“

Срещата с Благо Прангов, посветена на световния ден на книгата, приключи с автографи, прегръдки, снимки за спомен с обичания писател на Разложкия край и България.

„На крайчеца на лятото се свеждат
герданиците от птици
и отвъд
завинаги под върховете снежни
годините, годините летят…“

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments