НЕОБИКНОВЕН И КРАСИВ ВЕЛИКДЕН В ОБЩИНА РАЗЛОГ – С МАГИЯТА НА ТРАДИЦИИТЕ, ХОРАТА И ПРИРОДАТА

0
52

Уникалните кукери на Елешница, Годлевският Великден, Великденски празник в село Баня, Горно Драглище, топене на гергьовски китки и курбан в Бачево, Великденско хоро и гергьовски люлки в Разлог, богати концертни програми в Разлог и общината, най-голямото голф игрище на Балканите, най-добрата хижа на България, новата и модерна СПА дестинация – село Баня, конните бази, семейните уютни хотели, красивите църкви, спиращите дъха гледки, запомнящото се гостоприемство са предпоставки за незабравими празнични изживявания и за туристите, и за местните жители на община Разлог.
Облечете традиционната си носия и излезте на площадите,
за да почувствате светлината и радостта на Възкресението!
Полюлейте се на Гергьовски люлки,
хванете се на хоро!
Добре дошли в община Разлог!
ПРОГРАМА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ:
5 май (неделя)
КУКЕРИ ОГЛАСЯТ ЕЛЕШНИЦА НАВРЪХ ВЕЛИКДЕН
Елешница ПРОБУЖДА природата със звънци и хлопки, гони злото със страшните маски, но и с невероятен карнавал – със скечове, усмивки и много настроение. Площадът на Великден в Елешница се преобразява. С цветните, пъстри носии на млади и стари.
Със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното, на два- на три ката хоро, на което се хващат всички. Заредени с усмивка. С благостта на хората на Елешница. Със светлината на Великия ден на Възкресението.
ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК В СЕЛО БАНЯ
За Великден, за светлия християнски празник, читалището и кметство село Баня възраждат отколешния ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК – с багрите на националните носии, с хорото, с богата концертна програма.
БАЧЕВО ТОПИ ГЕРГЬОВСКИ КИТКИ
От 17:30 часа – възстановка на красив гергьовски ритуал.
6 май (Светъл понеделник)
ГОДЛЕВО ПРАЗНУВА: ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ, КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ, КОНЦЕРТ И ОГРОМНО ХОРО НА ПЛОЩАДА
Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично” в 9:00 часа, в 12:00 часа ще се благослови празничен курбан в м. Св. Богородица.
От 19 часа всички се събират на площада – за всенародно веселие и концертна програма.
ГОРНО ДРАГЛИЩЕ ПРАЗНУВА
Празникът ще започне с богослужение в църквата “Въведение Богородично”, ще има литийно шествие, ще се отдаде почит на загиналите във войните от с. Горно Драглище, концертна програма ще подготви читалище “Слънце – 1938”, ще има курбан – за здраве.
ГЕРГЬОВСКИ КУРБАН В БАЧЕВО
В м. Пресвета ще се направи празничен Гергьовски курбан за здраве.
ВЕЛИКДЕНСКО ХОРО И ГЕРГЬОВСКИ ЛЮЛКИ В ГРАД РАЗЛОГ
Ще се ТОПЯТ КИТКИ на малки моми, ще се организира голямо КЪЦАНЕ (бой) с великденски яйца, ще има КОНКУРС за най-красиво великденско яйце и вкусен домашен козунак, ще има ГЕРГЬОВСКИ люлки и богата концертна програма с участието на: Детско-юношески танцов състав „Разложенче“, Детска фолклорна група „Мехомийчета“, Тамбурашка група „Мехомийски мераклии, Трио „Магдена“, Танцов ансамбъл „ Разложки мераци“ при читалище „15 септември 1903-1909“, солистите на детския Пирин фолк – Памела Папева и Иван Джолев, и специалното участие на РАЙНА И ГОДЛЕВСКИ ВЕЛИКДЕН.
Да помага Великден, честит Гергьовден!
Красимир Герчев,
Кмет на община Разлог

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments