Община Разлог организира фолклорен фестивал “1000 носии на едно място”

0
238

На 17 април 2023 година – втория ден на Великден, всички жителите и гости на град Разлог ще имат възможност да се докоснат до местни занаяти, красотата на разложките носии, както и да се хванат на общо хоро, заедно със самодейците към Народните читалища от общината.
По обяд 1000 пазителите на българщината от седемте квартала на Разлог, ще завладеят централен площад “Преображение”, облечени в пъстри носии, предаващи красотата на разложките и много други български шевици.
В празничната програмата участие ще вземат още фолклорни групи, самодейни състави, танцови формация и клубове към Народно читалище “15 септември 1903 – 1909 г.” – град Разлог, Народно читалище „Самообразование”-  село Бачево, Народно читалище “Слънце” – село Горно Драглище, Народно читалище “Георги Тончев” – село Долно Драглище, Народно читалище „Западнородопски лъч” – село Елешница, Народно читалище „Просвета – 1927” – село Добърско и   Народно читалище „Просвета-1908 г.” -село Баня. Исторически музей- Разлог ще представи изложба на народни носии от началото на XIX до средата на XX век, писани великденски яйца и ръчно приготвени питки. За доброто настоение на фестивала ще се погрижат и щурите баби от село Горно Драглище. Баба Дешка, Баба Яна, баба Дана и баба Райна ще пеят и танцуват, ще се шегуват и ще предадат своя опит в изнесени ателиета в центъра на град Разлог.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments