Даниела Савеклиева, ГЕРБ-СДС: Благоевград има нужда от народен представител с опит, който поставя интересите на града над всичко

0
121

Визитка: Даниела Савеклиева е общински ръководител на ГЕРБ-Благоевград.

Била е областен координатор на ГЕРБ в Пиринския край от  2012 г. до 2019 г. Народен представител в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание от Първи многомандатен избирателен район.

Председател на Общински съвет – Благоевград  от 2011 г. до 2013 г.

Магистър по счетоводство и контрол от Югозападен  университет “Неофит Рилски”.

Омъжена, има един син.
Г-жо Савеклиева, към края сме на тази предизборна кампания, вие направихте десетки срещи в региона и Благоевград. Кажете хората какви послания отправиха към Вас, към политиците, какви проблеми споделиха?

Две години след управлението на ГЕРБ е настанало безвремие. Нищо не е направено, няма нови проекти, Шенген и Еврозоната са мираж и затова са виновни вдигнатият юмрук на президента Радев и протестите, които започнаха в деня на влизане на България в чакалнята на Еврозоната.

Забавените проекти и липса на свеж ресурс от еврофондовете задълбочават икономическата криза. Нещо повече, това ще доведе и до връщане на средства към ЕС за недовършени обекти. Ситуацията в държавата за последните две години е катастрофална. Растящата инфлация изяжда доходите на хората. Блокирани са всички големи инфраструктурни проекти. Няма приет държавен бюджет, от това страдат и общините. Непосилните цени на електроенергията, на горивата – всичко това показва липса на държавност. До това ни доведе Промяната. До това ни доведоха хора, които дойдоха с лъжи и фалшиви разкази и си мислеха, че така могат да управляват държавата. Това коментират хората, но след разговорите си с тях вече виждам, че надеждата се връща в очите им.

  1. Степенувайте проблемите на Пиринско и с какво приоритетно ще се заемете, ако станете отново част от Народното събрание?

Няма да се уморя да повтарям, че АМ „Струма” е най-важният проект за Благоевградска област. Ще продължа да работя за довършването на този статегически обект. Защото добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции, а Благоевград има нужда от инвеститори, които да разкриват работни места. Заради некомпетентното управление на кабинета „Петков” и служебните правителства, вече месеци наред най-дългия тунел в България, изграден по най-модерна технология и покриващ всички европейски стандарти стои неизползван.

По плана за въстановяване и развитие все още не се усвояват средства. А всичко това нямаше да се случи, ако ГЕРБ-СДС управлява.

Сериозен плоблем за Благоевградска област е, че е част от най-богатия район за планиране – Югозападния, и остава в сянката на столицата. Статистически София е много по-развита и по-напред от останалите региони, а това изкривява числата за целия Югозапад, както и конкуренцията за достъпа до кохезионните фондове. Най-ниската работна заплата е в Благоевградска област. И въпреки близостта до София, университетите и добрата бизнес среда, областният център също изостава в икономическо развитие. Решението не може да се търси само в местната власт. Важно е държавата също да се ангажира, защото именно привличането на големи компании, предлагащи по-високи възнаграждения, ще предизвикат конкуренция, така че и другите фирми да вдигнат заплатите. Това ще бъде и моят основен ангажимент. Когато бях народен представител работех добре с местната власт, ще продължавам да работя и сега, защото само това е начинът в София, в парламента, в министерствата, да се чуят проблемите на общините. И тук в областния център има нужда от народен представител с опит, който да поставя  интересите на града над всичко, да се усеща градивната симбиоза между местната власт и народния избраник.

Как ще се справи ГЕРБ с инфлацията, с безработицата, дълговете и хаоса, който се създаде в последните две години, ако отново застане начело на държавата?

 

Последната статистика на Евростат показва, че сме обеднели 4 пъти за последните 2 години.

Много пъти при управлението си ГЕРБ е преодолявала различни кризи и единствено ГЕРБ-СДС може да въведе механизми за справяне с инфланцията.

Най-важната мярка е връщане към строга финансова политика, запазване на данъците и увеличаване събираемостта на приходите. Тук трябва да отбележа и укрепването на приходния капацитет на общините чрез мерки за финансова децентрализация.

Категорчно сме против предлагания от служебния кабинет данък свръхпечалба. Връщане на ДДС 20% за рестоантьори, хотелиери и фитнес зали също е неприемливо за нас. Именно тези сектори пострадаха най- много от Ковид кризата. Затова ние гарантираме запазване на данъчния модел.

Важна стъпка срещу обедняването и намалената покупателна способност е достигане на реален ръст на доходите

Нашите изчисления показват, че в края на пълен 4-годишен мандат ще постигнем:

  • 110 млрд. евро брутен вътрешен продукт;
  • 1 400 евро средна работна заплата;
  • 600 евро минимална работна заплата;
  • 500 евро средна пенсия
  1. Ще има ли правителство след тези избори?!

Повече от всякога имаме нужда от редовно правителство с ясна управленска програма и конкретни мерки. Състоянието на държавата е много тежко и след 2 април – трудно ще тръгнем напред. Ние от ГЕРБ-СДС имаме куража и волята да се справим. Затова е важно да бъдем първа политическа сила.

Най-голямото предизвикателство пред България днес е хроничната политическа криза. Тя е основна пречка за преодоляването на всички останали кризи. Без стабилна политическата система нито един от проблемите  няма да намери трайно решение. Затова сме готови да направим правителство, с всеки който припознае нашата програма. А тя е национална, отговорна. Имаме експертен и политически потенциал, основан на реалните практики на управление.

Без участието на ГЕРБ-СДС не е възможно да се състави стабилно правителство. Не разбирам лицемерието на някои политически лидери, които ако не са в управлението ще търсят вариант за избори до дупка. Това е безотговорно и към българските граждани, и пагубно за държавата, защото служебните кабинети могат да изготвят много закони, но без работещ редовен парламент те няма да бъдат приети. Без стабилно редовно правителство, което да ги прилага и да дава трайни решения, кризите в България само ще се задълбочават.

Уверена съм, че ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила и след тези избори.

  1. Какъв е вашият призив към избирателите?

Първо, ще се обърна към хората да гласуват, да гласуват, защото който не гласува не може да се оплаква от състоянието, в което се намира. Вторият ми призив е да подкрепят ГЕРБ-СДС, защото ние можем, знаем, имаме програма, имаме огромна подкрепа от Запада. Три пъти сме спасявали България от кризи, ще го направим и сега. Крайно време е областният център да  има народен представител, който го е грижа за съдбините му. Приемам благоевградчани като семейството ,за чийто несгоди и проблеми много ме боли.

Гласувайте за ГЕРБ-СДС с номер 2 в бюлетината и с преференция 102.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments