Александър Мацурев: С данъчни облекчения и финансови стимули може да върнем хората по родните им места

0
128
 • От 2 години у нас управлява власт, която не е получила това право от народа
 • Проблемите в страната са български продукт, произведен от едно неумело управление
 • „Струма“ и газовата връзка Симитли-Банско са христоматиен пример за политическа немощ

Млад, успешен и с богат политически и управленски опит зад гърба си – това е Александър Мацурев. Общинският координатор на ГЕРБ – Община Банско днес е в разгара на предизборната кампания за 49-тото Народно събрание и всеки ден се среща с десетки хора, от които иска сам да чуе как живеят и от какво имат нужда най-много в момента. „Не е просто инфлацията и кризата, това, което мъчи хората днес, усещането за безизходица е“, казва Мацурев в интервюто си за „……“. Вижте какво още попитахме номер 105 в листата на ГЕРБ-СДС на предстоящите избори и какви са неговите приоритети за Банско и цялата област Благоевград:

 • Г-н Мацурев, по време на предизборната кампания хората се оплакваха от обедняване, високи цени, инфлация, високи такси, липса на перспектива. Хората спряха да планират, защото не знаят утре какво ги очаква. Явно е, че положението е тежко. Какво казвате вие на хората за кризата?
 • Едва ли ще изненадам някого като кажа, че днес живеем по-зле. И не просто по-зле от миналата година, а по-зле от едни мрачни времена, които смятах, че отдавна са останали зад гърба ни, като 90-те години на 20-ти век. Всички обедняхме и всички чакаме с тревога утрешния ден, защото не знаем какви нови неприятни изненади ще ни донесе той. Ако се замислите, само в последната една година в страната ни минахме през няколко огромни кризи – кризата с огромните сметки за ток, кризата с горивата, кризата с газа, кризата с инфлацията… Ясно е, че няма как всички тези огромни проблеми да са причинени от привнесените затруднения с доставките заради COVID и ограниченията, които войната в Украйна донесе. Проблемите у нас, в голямата си степен, са български продукт, произведен от едно неумело управление, политически боричкания и безотговорност по всички етажи на властта. Затова аз вярвам, че само едни добри експерти и отговорни управляващи могат да доведат държавата до изходната точка, там където я оставихме преди 2 години – стабилна, с възходяща икономика и с ясна перспектива за всичките й граждани. Защото истината е проста – не е просто инфлацията и кризата, това, което мъчи хората днес, усещането за безизходица е.
 • Вие сте от Банско, как кризата се отрази там на хората и бизнеса, чуват се гласове за увеличаване на данъците, каква е вашата позиция по този въпрос?
 • Банско не е частен случай, всички в България сме пострадали от кризите, просто в различните градове на страната те се усещат през различни проявления. Какво имам предвид? Хлябът, сиренето, токът, бензинът – цените на всички тези стоки от първа необходимост са високи навсякъде. В различните градове обаче останалите проблеми, извън инфлацията, са специфични. Но те пак са свързани с общото безхаберно управление на държавата в последните две години. Например – в Банско, като курортен център, е ясно, че всички търговци и представители на туристическия бранш са сериозно пострадали от кризите. Разходите им растат с галопиращи темпове, докато те не могат да си позволят да догонват тази инфлация с увеличение на цените, защото накрая ще бъдат принудени да фалират и да затворят. Затова всички бизнеси в Банско преживяват на екзистенс минимум с надеждата за по-добри времена. Така, вместо да заделят средства за реновиране на базата и развитие на услугата, хората са принудени да работят, колкото да оцелеят с надеждата, че тази поредна криза няма да доведе до пълен отлив на туристи. Различни проблеми, пак продукт на общото недобро управление, обаче има в цялата страна. Вземете например граничните райони, в които мигрантският натиск ескалира всеки ден. Или който и да е български град или община, където инфраструктурните проекти са замръзнали на нивата от 2021 г., а всичко построено преди това, вече се руши заради липсваща поддръжка… Тоест кризата е повсеместна, въпреки че всеки я усеща по различен начин.
 • По време на кампанията развихте една интересна идея за „стоки от километър 0“, разкажете повече за тази инициатива?
 • Както вече споменах за решаването на проблемите у нас, не е нужна магическа пръчка или някаква панацея, а здрава работа и експертно управление, разчитащо на добри практики. Една подобна практика е точно идеята за храни и стоки от „километър 0“. Тя не е моя, а е заимствана от Италия, където още през 80-те години на миналия век, икономистите са отчели плюсовете на това да се стимулира местното производство за покриване на основни жизнени нужди. Разбира се, днес България е член на ЕС и като част от голямото евросемейство ние имаме своите задължения към нашите партньори за внос и износ на стоки. Въпреки това според мен е възможно чрез лесни финансови или организационни мерки да се стимулират както производителите, така и потребители да купуват стоки, които са произведени максимално близо то тяхното населено място. Така цената за транспорта, която днес е едно много голямо перо, няма да представлява сериозен фактор при формирането на крайната стойност на продукта. От друга страна ще се стимулира консумацията на прясна храна, местно производство. Преди няколко дни видях, че и други колеги от ГЕРБ-СДС работят върху подобни инициативи като част от общата ни стратегия за справяне с инфлацията и ценовата криза. Във Враца и Монтана например, с помощта на местната власт, се организират тържища, на които хората могат да си купят стоки директно от местните производители и това естествено води както до понижаване на цените, така и до повишаване на качеството на храната, която се консумира. Защото прясната храна, произведена в съответния регион, винаги е много по-добра от така, която е била дълбоко замразена и е пропътувала половината континент преди да стигне до чинията ни.
 • Ако станете депутат, какви ще бъдат вашите приоритети?
 • Аз съм последователен човек и затова хората, които ме познават добре не са изненадани, че не излизам с някакви революционни обещания в предизборната кампания, които знам, че не мога да изпълня. За мен добрата работа е свършената работа. Когато поемеш ангажимент, това е мъжка дума, която не се прекрачва. Затова за мен голяма част от моите приоритети днес, са моите приоритети от преди 2 години, които обаче останаха буквално замръзнали във времето. Например една много болна тема за мен, за която се борих по време на целия 4-годишен мандат на последното управлявало толкова дълго Народно събрание – 44-тото, е създаването на газова връзка между Симитли и Банско. Проектът успя да премине през най-бавните си етапи, ако мога така да се изразя, и му оставаше да почнем съществената част – неговото изграждане. За съжаление това не се е случило и до днес. И той не е единственият – магистрала „Струма“ и преминаването през Кресненското дефиле според мен вече се превърнаха в христоматиен пример за политическа немощ. Когато не можеш да кажеш, че предшественикът ти е направил нещо лошо, просто спираш осигуреното от него финансиране за подобни стратегически проекти и се надяваш хората да забравят кой се е борил за техните интереси. Точно това наблюдаваме днес и затова аз съм твърдо решен да не допусна това да се случва и занапред. В същото време проблемите с цените на храните, не са единствените, които удрят върху социалната среда на всички нас. За мен приоритет е работата за решаването на проблеми в секторите „Здравеопазване“ и „Образование“, без които всяко едно общество е обречено да върви назад. Друга моя кауза, подобна на тази за „километър 0“ е връщането на хората към родните им места. От чужбина, от страната – повечето населени места у нас са буквално обезлюдени от вътрешна и външна миграция. Според мен с доказани мерки като данъчни облекчения, финансови и социални стимули, биха могли да бъдат привлечени обратно към родните си места много качествени хора, които за съжаление в момента са намерили препитание другаде. За мен тази мярка има голям емоционален заряд, защото твърдо вярвам, че камъкът си тежи най-добре на мястото и ако успеем да създадем правилните условия хората, които днес са едва ли не невъзвращенци, сами ще поискат да се приберат у дома.
 • Какво е вашето послание към избирателите, защо да отидат да гласуват? Питам Ви, защото след толкова чести избори хората нямат особено голямо желание да гласуват. Чувства се една умора и недоверие към политиците.
 • Знаете ли, за мен всички тези избори са тест за това колко зряла е нашата демокрация и доколко хората ще успеем да дадем отпор на едни чужди, нездрави интереси. Какво имам предвид? Ако се замислим, целият този цикъл от политическа нестабилност, носи ползи на един много малък кръг в държавата, който реално управлява без да е бил избран от народа за това. И този кръг има интерес хората да се отвратят от едно от основните им демократични права – сами да изберат на кого да дадат своя кредит на доверие за управление на държавата. Чували сте фразата, че „лошите политици са избрани от добри хора, които не гласуват“. Точно това наблюдаваме и у нас в последните 2 години и за мен единственият начин да се пресече този порочен модел на управление е, ако всички ние, българският суверен, излезем и гласуваме на 2 април.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments