Александър Мацурев, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС: Храните от 0 км ще свалят цените и ще увеличат местното производство!

0
1540

Акценти:

 • Да си политик означава да си родолюбец – да работиш за обществото, а не да рушиш
 • Поемам личен ангажимент да се боря за развитието на Благоевградска област
 • Кабинетът „Борисов“ осигури парите за магистрала „Струма“, но тя остава недовършена заради политически интереси и боричкания

 

Той е Александър Мацурев и повечето хора в Банско го познават лично. Общинският координатор на ГЕРБ-Община Банско е един от най-дейните общественици в околността. Бил е част от местната власт – избиране е за общински съветник и е бил дългогодишен зам.-кмет. Бил е част и от законодателната власт, бидейки народен представител от ГЕРБ в съставите на два парламента – в 44-то и 45-то Народно събрание, и член на парламентарните комисии по околна среда и води и по земеделие и храни.

 

 • Г-н Мацурев, на прага сме на пети избори за парламент в рамките само на две години. И през тази кампания залагате на срещи с хората лице в лице. Обикновени хора – работници, служители, с които водите открит разговор. Какво споделят те? Какви тревоги, притеснения, трудности?
 • Бих искал да направя едно важно уточнение – за мен няма „обикновени“ и „необикновени“ хора. Всички ние сме граждани на Република България и споделяме едни и същи тревоги, притеснения и надежди за по-добро бъдеще на страната ни. Няма човек, който да живее у нас и в последните две години да не е усетил на гърба си всички кризи в които държавата буквално беше вкарана. В някои от тях напълно умишлено, от хора, които не просто нямат управленски опит, но видимо не милеят за държавата и народа си. Лично аз изповядвам разбирането, че да си политик, означава да си родолюбец – да искаш да работиш за обществото и да надграждаш вече постигнатото, а не да рушиш. Връщайки се на Вашия въпрос, бих отговорил така – всички сме много притеснени от неяснотата на утрешния ден. Не е нормално да се събуждаш сутрин и да не знаеш колко ще струва днес хлябът, киселото мляко, за колко лева ще заредиш гориво на бензиностанцията и въобще да усещаш, че всеки ден парите ти буквално се топят. Това е тревогата на всеки един от нас.
 • А какви са очакванията на хората, с които се срещнахте и как Вие, като кандидат и бъдещ народен представител, можете да помогнете за намиране на решение, или помощ?
 • Най-важната стъпка към връщането в нормалността е слагане на край на политическата криза в страната. Разбирате ли, ние вече две години живеем в едно политическо безвремие, в което не просто се чертаят огромни разделителни линии в обществото, но реално никой не носи отговорност за случващото се в държавата. Нека да бъда по-конкретен. Сигурно сте чували за теорията на счупения прозорец. Тя е създадена от американските криминалисти Джордж Келинг и Джеймс Уилсън и разглежда един доста тежък период за Ню Йорк, в края на 80-те години на миналия век, когато в града цари огромно беззаконие, престъпност и несигурност. В един момент тези кризи внезапно са овладени имено благодарение на Теорията за счупения прозорец, според която престъпността е неизбежен резултат от отсъствието на ред. Ако един прозорец е счупен, без стъкло, то минаващите покрай него решават, че на никого не му дреме и чувството за безнаказаност се разпространява по цялата улица, пращайки сигнал към целия район. Сигнал, призоваващ към по-сериозни престъпления. У нас от 2 години всички прозорци на държавата са начупени. Усещането за хаос и всеобща безотговорност води страната до все по-тежки икономически и социални кризи. Затова, ако искаме отново да се върнем към времето, в което България беше символ на просперитет и стабилност, е важно да започнем спешен политически ремонт и да обединим сили и да поемем в посока стабилност и обща визия за утрешния ден.
 • Как виждате вашата роля в това?
 • Над входа на Народното събрание ясно е написано „Съединението прави силата“. За мен тези думи не са клише, а завет към народните избраници да проявяват политическа мъдрост. Вече съм участвал в работата на два парламента и мога да заявя, че колкото и кратък да беше мандатът на втория, винаги съм бил деен и отговорен към неговата работа. Заедно с моите колеги от ГЕРБ-СДС и този път ще обединим усилия около значимия дневен ред на обществото – справяне с галопиращата инфлация, решаване на големите икономически кризи и развитието на европейското бъдеще на страната. В същото време за мен приоритет винаги си остава област Благоевград и съм доказал, че мога да работя и ще работя за доброто на моите съграждани. Знаете, че една от големите мъки за нас си остава недостроената магистрала „Струма“, която е символ на политическата криза в страната. Парите за нейното довършване бяха осигурени още в края на мандата на кабинета „Борисов“ през 2021 година, но тя стои все така недовършена. Защо? Защото „Струма“ се превърна в заложник на политически интереси и боричкания. Същото се случи и с друг проект от огромна значимост за Банско – строителството на газопровода от Симитли до Разлог и Банско. Този проект на „Булгартрансгаз“ за газова връзка има изключително сериозно значение за развитието на целия регион и по време на мандата си в 44-ото Народно събрание положих множество усилия за реализирането му. За съжаление, впоследствие работата по него отново беше спряна и както вероятно знаете, процесът е блокиран на ниво старт на процедурите по отчуждаване на имотите по трасето на бъдещия газопровод. Аз обаче няма да се откажа от работата по този проект и той остава част от моите приоритите до пълното му завършване. Друга моя кауза е работата в жизненоважните за всяко развито общество сектори като „Здравеопазване“, „Образование“ и „Социални дейности“. Дълбокото ми убеждение е, че тези ресори са част от изграждането на отговорно общество и   предпоставка за по-добро бъдеще. От голяма важност за региона е и развитието на туризма и леката промишленост – отново отрасли, които в последните няколко години също пострадаха сериозно. Виждате, че работа има много, но аз не се страхувам от нея, стига да знам, че се движим в правилната посока. Както съм го правил и преди и днес всички виждаме плода на тези мои усилия – реализираните инфраструктурни проекти в Банско и околността.
 • Мотото на кампанията на ПП ГЕРБ е да бъде върната стабилността на България. Как може да стане това – с мерки в сферата на икономиката, външната политика, друга политика за доходите на хората?
 • Вижте, аз наистина вярвам, че ако един политик е отговорен и последователен в действията си, всяка една криза може да бъде решена експертно и в полза на обществото. В ГЕРБ-СДС от години имаме доказани специалисти и нашата цел винаги е била постигане на стабилност, сигурност и предвидимост. Какво имам предвид? По време на управлението на всеки един от трите кабинета „Борисов“ доходите на хората винаги са растели нагоре, но без това да е шоково за хазната. Напротив, в държавния бюджет се заделяха средства за капиталови разходи за сериозни инфраструктурни обекти и подобряване на средата за живот, както в чисто урбанизиран план – саниране на блокове, ремонт на улици и тротоари, така и с мисъл за бъдещето. Затова винаги са се влагали много средства за ремонт на болници, училища, детски градини, манастири. Аз самият бях забравил колко зле изглеждаха тези места преди години – както казват хората: „С хубавото бързо се свиква“. Наскоро обаче гледах един български филм от времето, малко преди Борисов да стане премиер за първи път. И искрено се удивих от видимата разлика между тогава и сега. Ако трябва да сме честни, за тези 10 години, в които ГЕРБ бе на власт и с подкрепата и на другите й коалиционни партньори, страната ни рязко тръгна напред и започна да добива все по-европейски облик. Хората започнаха да живеят по-спокойно и с мисъл за утрешния ден. Можеха да си пресметнат парите, да си преценят колко ще им струва почивката, ремонта на къщата или вноската по ипотечния кредит. И живееха добре. Докато сега, уж доходите се вдигали постоянно, а хората живеят все по-зле и все по-несигурно. Защо? Защото във времена на финансова криза се гасеше икономическия пожар с бензин, като се правеха плащания на калпак, с които само се помпаше още повече инфлацията. Ето тази мисъл за хората, която демонстрираха всички правителства на Борисов, липсва най-осезаемо днес и затова ние ще се борим да върнем държавата поне там, където я оставихме през 2021 г.
 • Сам споменахте за опита Ви като народен представител от Банско и реализираните инфраструктурни и други проекти, за които сте работил. Имате ли конкретно начертани цели за това с което може да помогнете на родния си град с бъдещо присъствие в парламента за решаване на проблеми на региона? Както на тези на хората от общинския център, така и на жителите на най-малкото село?
 • Нека да бъда конкретен, тъй като не искам да се крия зад общото „ще работя за по-добро бъдеще на хората“. Вземете например споменатия преди това проект за АМ „Струма“. Той остава приоритет за област Благоевград, защото в действителност е част от инфраструктурата с национално значение. И тази критично важна инфраструктура стои вече две години недовършена, докато в същото време, за да се спрат тежките инциденти в Кресненското дефиле, се наложи да се инсталират колчета. Които просто пречат за изпреварването. Тоест – не се работи в посока за по-бързо, безопасно и комфортно пътуване на хората, което да доведе и до увеличаване на потока от туристи в областта, а се слагат няколко колчета, които да спрат поне възможността да се избиваме по пътищата. Или друга тема – Шенген. Никой от сегашните управляващи не обяснява на хората колко е важна тя за всички нас. Особено в регион Благоевград, който е граничен район. Ако трябва да го обясня с две думи, влизането на страната ни в Шенген рязко ще отпуши преминаването на гръцката граница. Няма да има опашки от коли и камиони както в посока Солун, така и в обратната страна. И тогава не просто ние ще отскачаме за плаж в Гърция много по-бързо и удобно, но и ще се увеличи броят на пътуващите от другата страна на границата към нас. Нашите съседи също ще започнат по-често да пътуват до България – за пазар, почивка и т.н. Това са национални теми, които обаче пряко влияят върху живота и развитието на област Благоевград. Има обаче и много локални приоритети, върху които искам да се фокусирам. Например кризата с работната ръка. Замисляли ли сте се, че една огромна група от наши приятели, близки и роднини работи зад граница в ключови отрасли като туризъм и земеделие, които у нас усещат огромен глад за кадри? Или върху факта, че все повече хора бягат от по-малките населени места и се местят в големите икономически центове като София, Пловдив, Варна? Това е т.нар вътрешна миграция, която според мен е дори по-голям проблем от тази зад граница. Как може да се промени това? С редица мерки, включващи данъчни облекчения за тези, които изберат да живеят и работят по родните си места или с развитие на реално дуално обучение, в което кадрите наистина да се обучават още от ученическата скамейка и веднага след завършването им, те да се вливат в икономиката. Аз не съм измислил топлата вода, но смятам, че с вече доказали се мерки можем да решим някои от най-големите проблеми на страната като демографската криза и кадровия недостиг за бизнеса.
 • През последните дни Вие предложихте в публичното пространство интересна и креативна идея – храни от „километър 0“. Каква е целта на тази идея, какви биха били ползите от нея?
 • Да, идеята за храни от „километър 0“ е друг пример за добре работеща мярка, измислена преди няколко десетилетия в Италия. Най-просто казано, тя има за цел да се стимулира не просто местното производство, но и консумацията на храни и стоки, които са произведени максимално близо до съответното населено място. Това отново може да стане чрез серия от финансови инструменти като данъчни облекчения и субсидиране на местните производители, така че техните цени да са конкурентоспособни на големите търговци. Т.е. това от една страна ще стимулира и увеличи местното производство, от друга – ще свали цените. Мисля, че сега темата е още по-актуална, а аз самият видях, че подобни инициативи с кметове на ГЕРБ от други населени места работят много добре. Например във Враца и Монтана местната власт подпомага производителите логистично и организационно, така че хората да си купуват директно от тях млечни продукти, например. И ако проверите, ще видите че цени на основни продукти като сирене и кашкавал на подобни своеобразни борси са в пъти по-евтини от тези в големите магазини. Така че, стимулирането на подобна добра конкуренция, ще доведе до едно ефективно намаляване на цените с пазарни методи, а не чрез държавни рестрикции като налагане на таван на цените.
 • Освен с политика Вие се занимавате и с бизнес, и имате отлична представа за трудностите с които се сблъскват предприемачите в България. Да погледнем нещата от другата гледна точка. Каква е позицията Ви – подкрепяте ли идеята за повишение на данъците, повторно облагане на печалба и като цяло повече данъчна тежест за бизнесът?
 • Не съм съгласен с тази допълнителна финансова санкция. Както виждам, че с нея не са съгласни и колегите ми от ГЕРБ-СДС. Пак Ви казвам – има много възможности за регулиране на дефицитите чрез пазарни методи, а не чрез държавен натиск. Важно е бизнесът да бъде стимулиран да се развива и сам да желае да увеличава заплати, а оттам – респективно – и дължимите данъци и осигуровки. Това обаче не се случва като се наложи една обща данъчна секира на всеки, а чрез механизми за стимулиране на развитието на икономиката. В същото време новината за този нов данък идва на фона на информацията, че хазната е опразнена от последните управляващи, които безконтролно раздаваха средства, теглеха заеми и някак между другото едни много милиарди държавни пари изчезнаха в неизвестна посока. И това е моето притеснение – колко време ще е нужно на държавата да се възстанови след това опразване на хазната от грешни политически решения.
 • Остават по-малко от десет дни до края на кампанията. Освен съревнование на идеи и програми, има и още един важен въпрос. Да бъдат мотивирани хората да гласуват, след като много от тях са демотивирани след поредица от избори в кратък период. Какво е Вашето послание, как бихте се обърнали към колебаещите се, към тези които категорично отказват да упражнят конституционното си право да гласуват?
 • Винаги съм вярвал, че гласуването е не просто гражданско право, но и наше задължение като общество. Изборите са единственият демократичен инструмент, чрез който имаме право да определим съдбата на държавата си. И колкото по-малко хора отиват до урните, толкова по-лесно е друг да реши вместо нас как ще живеем оттук нататък. А това не бива да се допуска, защото така всеки ден демокрацията си отива от нас. Политическата апатия е много страшна за всички, защото както казваше големият Георги Мамалев: „Когато не гласуват отвратените, управляват отвратителните“. А единственото противодействие на това някой да открадне държавата ни, е всички ние да отидем и да гласуваме на 2 април.

ВИЗИТКА
–    Магистърска степен по „Национална сигурност“ и „Финанси“

–           Бакалавърска степен по „Стопанско управление“
–           Завършил „Маркетинг“ в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг

–           Специализации в Училището за политика „Димитър Паница“ и „Институтът за политика“
–           Заместник-кмет на Банско почти 2 мандата
–           Избиран два мандата за общински съветник от ГЕРБ
–           Народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание
–           Владее английски и руски език

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments