Предстои извънредно заседание на Обс Разлог за избор на директор на болницата

0
26

Приключи последният етап от работата на комисията избрана от общинския съвет в Разлог по подбор на кандидатите подали документи за управител  на МБАЛ Разлог. На проведеното заседание са подредени съобразно представянето – бизнес план, събеседване и др. тримата, които участват в процедурата по избор. Предстои на  извънредно заседание на местния парламент във вторник 15.11. от 16.00ч да се проведе окончателният избор. Общинският съвет, като принципал на болницата в Разлог ще избере управител за нов три годишен период, като съветниците могат и да изберат един от тримата кандидати, който не е задължително да е класирания на първо място.

Съгласно гласуването на комисията по избор, в която влиза и директора на РЗИ Благоевград, представители на община Разлог и лекари  Икономистът Янко Кочев е класиран на първо място в конкурса за управител на МБАЛ – Разлог. На второ място е класиран Иван Найденов  от Разлог – служител на ТД на НАП Благоевград а на трето настоящият болничен управител д-р Божидар Велев, който управлява от 1998 г.
На последното провело се редовно заседание на Обс Разлог представители на медицинския съвет в МБАЛ изразиха становище в началото на заседанието, че не са съгласни с подбора на членове на комисията по избор, тъй като според тях членовете не отговаряли на някои критерии – един  от лекарите не е практикувал последно време в болнично заведение, а председателят на комисията, бил твърде млад , без управленски опит.
Общинският съветник Христо Зайков, който предложи варианта за председател на комисията изрази категорично несъгласие, тъй като едва в края на процедурата по избор лекарите изразиха подобна позиция, без преди това да са реагирали с недоволство. Освен това съветниците припомниха, че не може да бъде ограничаван нито един кандидат да подава документи за обявеното място за директор на МБАЛ, ако отговаря на законовите критерии, и нещо много важно – каквото и да е предожението на комисията, окончателниото решение взима общинският съвет.
Макар и добре оборудвана с апаратура и модерна техника през последните години, болницата в Разлог е в сериозен кадрови дефицит. Много голяма част от лекарите са в пенсионна възраст, и въпреки, че от години се  обявяват свободни работни места и общината предлага и безплатни ведомствени жилища няма много кандидатури на млади специалисти.
Сегашният директор д-р Божидар Велев, който също за пореден път участва в конкурса за нов тригодишен мандат е в пенсионна възраст над 75 години, и управлява от 1998 г.
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments