Ученици от Банско участваха в образователен проект „По пътя на пчелите“

0
233
В изпълнение на проект BeePathNet Reloaded, финансиран от УРБАКТIII, съфинансиран от ЕФРР и бюджета на Република България, община Банско съвместно с учебните заведения и културните институции, подкрепящи проекта „По пътя на пчелите“ организираха редица прояви по случай – 20 май Световния ден на пчелата. Учениците от Професионална гимназия по електроника и енергетика разработиха презентация, плакат и флаер на тема „Спаси пчелите! 6 начина да опазим най-важните насекоми на Земята“, чийто дизайн е на ученичката от осми клас Деница Пантева. Всички информационни материали ще бъдат разпространени от учениците на гимназията в училищата на територията на Банско. На 19 май 2022г., г-жа Стелла Язаджиева проведе интерактивен открит урок и презентация „Защо пчелите се нуждаят от нашата помощ“, по атрактивен и достъпен начин вниманието на учениците бе насочено към любопитни факти за живота на пчелата, процеса на събиране на прашец, пчелното семейство, световният проблем свързан с изчезването и отглеждането им. С огромен интерес учениците се включиха в построяването на пчелна баня, изваждане на пита мед от пчелен кошер, показаха своите знания по проблема и се забавляваха.
Чрез многобройни инициативи, проекти, рисунки и филмчета малките ученици от НУ „Свети Паисий Хилендарски“ се докоснаха до живота и устройството на пчелното семейство, научиха интересни неща за ползата от пчелите, съвършената организация на техния труд и посетиха пчелин, където се запознаха с грижата за пчелните кошери и ролята на всеки член от семейството.
В СУ „Неофит Рилски“ учениците от 2 „а“ клас от клуб „Природолюбител“ представиха рецитал, с който показаха какво прави пчелата незаменим помощник на човека и защо нейната липса поставя на карта за бъдещето ни. Шестокласниците от клуб „Богатствата на Пирин планина“ ни запознаха с тайнствения и организиран живот на пчелите. За устройството на тази малка, ала необятна и магична Вселена на пчелния кошер ни запознаха учениците от седмите класове от клуб „Забавна биология“ .
Малчуганите от група „Дъга“ към ДГ „Здравец“ поздравиха всички свои учители и деца с изпълнението си „Танца на пчелата“. С магията на танца пресъздадоха как преминава деня на работливата пчела и начина на събиране на прашец. В двора на детската градина бяха изложени проектите на групите – „Калинка“, „Детелинка“, Гъбка“, „Пате“, Пчеличка“ и „Звездичка“.
„Вдъхновете другите с уроци и дейности, за да знаят и разказват за пчелите! Колкото повече разговаряме за техния живот и проблеми, толкова по-информирано ще бъде обществото за тях“ е посланието на всички ученици към нас!
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments