109 години свободен Разлог – чест и славно минало!

0
104


Пред паметника на Васил Левски в центъра на Разлог се състоя ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата.

Днес Разлог отбелязва  109 години от освобождението си от турско робство. На церемонията присъства областния управител Николай Шушков, Н.В.Преосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на Банско Иван Кадев и председателят на местния парламент Костадин Загорчин. Ученици, учители и граждани поднесоха венци и цветя и с минута мълчание отдадоха почит.

Ученици от Разлог, които се включиха в конкурса на община Разлог и НЧ „15.09.1903-та“ посветен на годишнината от освобождението представиха част от своите творби – стихотворения, есета и разкази.
На площад Преображение в центъра на града е позиционирана и изложба с рисунки на участници в конкурса. Зам. кметът инж. Венцислав Гърменов връчи грамоти и подаръци на участниците.  На 11 октомври, по време на Балканската война от 1912 година, градът е освободен от османска власт от Родопския отряд под командването на генерал Стилян Ковачев и преминава в пределите на България.

Признателни граждани поднесоха венци и цветя пред всички паметници на загиналите за свободата на Разлог и пред бюстът на баба Магделина Юрукова, чийто синове и братя са сред свидните жертви във водените сражения.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments