„Със синовно преклонение, почит и в памет на достойните загинали за свободата на Банско!“ Иван Кадев кмет на община Банско

0
22
Уважаеми съграждани и приятели на Банско,
За пореден път днес заставаме в синовен поклон пред саможертвата на нашите предци и се прекланяме пред героите, които извоюваха свободата на Банско и Пиринския край.
На 5 октомври 1912 година, от амвона на църквата „Света Троица”, поетът Пейо Яворов прогласи свободата на Банско: „Братя, от днес сте вече свободни българи! От днес вие се сдобивате с най-скъпото нещо в живота на човека – Свободата. Пазете я много, братя, защото тя е свята! Не позволявайте в сърцето ви да се всели коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея!”
Макар и днес времето да е друго и ние да сме част от проспериращия и обединен Европейски съюз, ние нямаме право да отстъпим нито крачка от завета на нашите деди, за които имаше единствено „България или смърт”.
Онези, на които такива думи им звучат патетично, нека погледнат начина, по който защитават националните си интереси нашите географски съседи и се поучат от тяхната последователност.
Ние, като българи, нямаме право да предадем нито миг от нашата история, нито да погазим историческата истина. Защото, отстъпим ли това, не ще имаме право да се наричаме наследници на онези, които преди 109 години извоюваха свободата на Банско.
Честит празник!

Иван Кадев – кмет на община Банско

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments