С почит и в памет! В Разлог ще бъдат отбелязани 184 години от рождението на Апостола Васил Левски

0
139

По повод 184 години от рождението на Васил Левски, на 16 юли /  петък/ от 11:30 часа, Община Разлог и Исторически музей – Разлог организират тържествено честване пред паметника на Васил Левски на централния площад в града.
В знак на уважение ще бъдат поднесени венци и цветя от ръководството на общината, представители на политически партии и организации, културни институти и признателни граждани.
По време на втората си обиколка из България Дяконът посещава Разлог и основава революционен комитет от 12 души на Кипре Максев. И посланието му, да работят здраво в името на родината и свободата е прието достойно и с чест. В последствие тези 12 души и семействата им са подложени на гонения от турците, но тяхното дело вдъхновява народа и повдига духът му и стремежа за свобода и независимост.  

С подкрепата и финансови средства отпуснати от община Разлог бе извършена реставрация и ремонт на покрива на Кипревата къща, където Левски е основал БРЦК в Разлог. Сред плановете е и  създаването на музеен кът и експозиция, в които да бъдат представени исторически данни и документи от идването на Левски в Разлог.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments