Празник за душата в село Бачево – в навечерието на Гергьовден млади моми ще топят китки и ще наричат

0
86

Село Бачево е уютен дом на традиции и обичаи, които във всеки дом се предават на следващото поколение така, както бащини завети и майчини заръки.
Обичаят „Топене на китки“ е символ на пролетта и е красив и изпълнен с  послания, като младите моми, които от отколешни времена го изпълняват.
В навечерието на Гергьовден и тази година девойките ще огласят  село Бачево със смях и игриво настроение, ще „нашарят“ площада коя от коя по-красиви и гиздави облечени в чудни премени – носии и закичени с китки, ще поиграят хорце, пък ще топнат цвете в менче.

И тази година с много вдъхновение и настроение  кметството в село Бачево и читалище „Самообразование“ организират ритуала „Топене на китки“.
Красивите моми на село Бачево нагиздени и натъкмени с пъстри носии, ще си приготвят китки с цветя набрани от самите тях, ще ги натопят в делва или менче, и ще си наричат и пожелават с чисто сърце, та да е чуто и сбъднато желанието им.
На всяка от натопените китки всяка мома ще сложи нишан, за да си я познае на другия ден, след като пренощува натопена във водата. Коя обица ще закичи, коя сърмен конец ще завърже, коя накита си ще сложи в китката – нишан да има, да се познае. След което според традицията препасани менчета или глинени делви ще овържат с ален пояс момите, ще ги сложат  под цъфнал храст да пренощуват.

Кога на Гергьовден заблеят агнетата, и удари камбаната, момите ще извадят китките, ще заиграят кръшни хора и запеят песни за обич и радост, за сговор и щастие.
Още не замомило се момиче ще извади натопените китки, а наскоро задомила се млада невеста ще нарича за любов и здраве, за семейство и радост, за пълни къщи с челяд и плодородна земя, за празник в делника и щастие в празника – все богатствата на хора, с добри и широки сърца.

Празника ще продължи с тържествена литургия в в храм“ Св. Димитър“ на 06.05.2021г. от 8:30 часа и курбан за здраве и берекет в 12:00 часа в местността „Пресвета“край село Бачево.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments