В Разлог вечерна празнична служба със всички свещеници от епархията ще направи Негово Високопреосвещенство Невропокопският митрополит Серафим по случай Свето Благовещение – храмовия празник на църквата в Разлог

0
278

Камбанен звън ще оповести Разлог за Светото Благовещение на 25 март. Ще се отслужи празнична света литургия – за здраве и благоденствие на всички жители и гости на община Разлог, при строго спазване на противоепидемиологичните правила.

Храмът „Свето Благовещение“ е един от най-красивите храмове на България.
Цялостното му  изографисване приключва в края на 90-те години на ХХ век. Построен е по образец на Варненската митрополия и е един от най-представителните храмове в Пиринския край. Храмът в Разлог е единствен в Неврокопска епархията, посветен на благовещението на Света Дева Мария.
Камбанарията е висока 26м, съпоставима с Хрельовата кула в Рилския манастир. Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.
В празничния 25.03 има обичай в Разлог да се организират празнични събития, посветени на Благата вест и имениците. Тази година заради ограниченията няма да има събирания и курбани, но ще бъда осветени вещи, и обредни хлябове на всички миряни, които ги оставят в църковния храм, и после могат да ги вземат и отнесат у дома.
“ И нека всички посрещнем Светото Благовещение с радост, с надежда, че идват по-добри и здрави дни, дни на благодат и добри вести за всички жители и гости на община Разлог“, каза в навечерието на празника кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Храм „Свето Благовещение“ – Разлог

 

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments