Забрана за българи да берат гъби в Гърция

0
96

Въведена е забрана да се берат гъби и билки в района на гръцкия град Като Неврокопи. Заповедта за ограничението е на областния управител на област Драма. Писмото е изпратено за сведение до Регионална дирекция „Гранична полиция”-Смолян. Граничните власти пък са уведомили пограничните общини за забраната.

Писмото е получено и в общинската администрация на Гърмен. То е качено на общинския сайт, за да бъдат информирани местните жители, които пътуват до южната ни съседка за гъби и билки. Категорично е забранено прибирането на реколтата гъби „Пачи крак” и билки в пограничния район на Като Неврокопи за времето от 1 юни до 31 октомври всяка година, гласи заповедта на областния управител на Драма.

„Доста жители на ромската махала в селото ни пътуват с микробуси до Гърция, за да берат през лятото гъби и билки. Но не прибират гъбата с рязане на пънчетата, а а я изкореняват, което е проблем. Другият проблем е, че нашенците замърсяват местата, където извършват тази дейност. Според мен това е провокирало заповедта на областния управител на Драма”, сподели кметът на гърменското село Марчево – Розен Марчев.

Пасторът на ромската махала в селището – Иван Айдаров, призна, че почти всички ходят за гъби и билки в Гърция. „Предупредени са, но пак ходят. Рискуват, защото чухме, че има не само глоби, но може и в затвора да ги вкарат, ако ги хванат. Но нашите хора се крият, бягат от полицията там. За тях брането на гъби и билки е препитание”, каза още духовният водач на ромите в село Марчево.

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments