Община Банско в диалог с британските власти за събиране на данъци от англичани притежаващи имоти в курорта

0
100

Община Банско търси активно начини за събиране на данъци от британски граждани, които имат недвижими имоти в Банско, но са сменили адресната си регистрация във Великобритания, и по този повод не може да бъдат открити с уведомления за дължимите налози. По този повод днес на традиционната среща на представители на институции преди началото на зимният сезон в Банско бе поканен и официален представител на британската общност.
 Теодора Манева вицеконсул на британското посолоство в България обяви  след срещата, и разговорите с кметът на общината Георги Икономов, че в духа на диалог и конструктивност, е предложен вариант за решаване на проблемът. Представителите на британската общност, са  съдействали на общинското ръководство с  информация, за публичен информационен сайт, на който да бъдат откривани британските граждани, които имат имоти в Банско, и не са плащали данъци, поради фактът, че във Великобритания са сменили адресите си, и не могат да бъдат открити от контролните органи. „Потърсихме съвет как да осъществим по- добра комуникация с тези граждани. Сумите не са големи и те се натрупват, а след това се натрупва лихва”, каза  кметът Георги Икономов.

 Друг проблем свързан с гостуването на англичани в Банско е нерегламентираното ползване на имоти. Става въпрос за извършване на туристическа дейност, без да са спазени законовите изисквания. Например  британци преотдават под наем на свои сънародници купени, или наети от самите тях къщи, и апартаменти, осъщестяват туристическа дейност, а не заплащат данък, и др. лицензионни такси, като така напрактика работят в сивата икономика. Търси се активно решение и на този въпрос, като според общото мнение – и на общинската власт в Банско, и британският консул, е че ще се намери начин за привеждане в изпълнение на необходимите законови изисквания, като британските граждани запазят собственстта си, но вече законно я отдават под наем, и заплащат тур.данък и всичко, което е необходимо.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments