Инспектори от Агенцията за безопасност на храните проверяват обекти в Банско

0
149

Броени дни преди официалното откриване на зимният сезон в курорта Банско инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните извършват проверки за качеството на храните в Банско. Д-р Калина Милушева заедно с инспектори от клонът на БАБХА в Разлог във вчерашният ден посетиха някои обекти за предлагане на храни. Сред инспектираните е и ресторант в хотелски комплекс, където е установена корозия на стената, и върху една хладилна витрина. Дадени са предписания в срок от десет дни да бъде отстранено констатираното нарушение, други нередности според д-р Милушева не са установени. По думите й, бизнесът, особено хората, които трайно работят в Банско всеки сезон, са се научили как да спазват и изпълняват изискванията, да водят стриктна документация, и да следят за хигиенните норми. Проверен е и временен търговски обект – павилион за дюнери,където  също не са констатирани нарушения.
Заради сигналите на членовете на туристическият съюз в Банско за системно неспазване на хигиенните норми от страна на временните търговски обекти, от ОБДБХА обещаха, че ще бъдат извършвани и нови проверки по време на самият сезон, както и,  че инспекциите ще се извършват внезапно, без предварителни уговорки, в присъствието на представители на медиите . Ще се следи и за наличие на здравна документация на работещите през сезона – здр.книжка, изпълнение на системите за самоконтрол, редовно попълване на т.н. “чек листове”, в които се описва два пъти на ден температурата за съхранение на храните във фризери и хладилници, и др.
Според проверяващите през последните години все повече се спазвата  добрите практики що се отнася до предлаганите храни, и продукти в заведенията в Банско, на много места дори, месни, млечни, и др. храни се доставят всеки ден, за да са винаги пресни и годни  за приготвяне на ястия и консумация.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments