Професионална лесотехническа гимназия „Н.Й. Вапцаров“, гр. Банско чества 70-годишен юбилей

0
154

Професионална лесотехническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“-гр. Банско чества 70-годишния си юбилей. С факелно шествие, водено от духов оркестър, ученици, учители и гости на тържеството се отправиха към паметника на „Никола Вапцаров“. Кметът на Община Банско Георги Икономов и зам.-кметът на Банско с ресор туризъм – Александър Мацурев се включиха в шествието от двора на училището. Учениците от състав „Художествено слово“ при ПЛТГ „Н.Й.Вапцаров“-гр. Банско изнесоха колективен рецитал на стихотворението „Вяра“ на Вапцаров. Под звуците на духовата музика бяха поднесени венци и цветя от директорът на ПЛТГ –гр. Банско Димитър Баряков, кметът на община Банско Георги Икономов и зам.-кметът на Банско Александър Мацурев, доц. Мариус Димитров – декан на катедра „Горско стопанство“ на ЛТУ – гр. София, ученици и признателни граждани.
С тържествен концерт-спектакъл „Ние сме Вапцаровци“, в читалище „Никола Вапцаров“ – гр. Банско бе представена  70-годишната история на учебното заведение. Години, през които училището се е изграждало, развивало и утвърждавало като една от най-добрите образователни институции в областта. Презентация, на която редица вече бивши възпитаници на горския техникум споделиха мили ученически спомени, трепети и признателност към своите учители и класни ръководители.
Градоначалникът на Банско Георги Икономов в поздравителния си адрес заяви, че „Това училище е част от нашата история, то е част от културно-образователната идентичност на Банско. Седемдесет години последователност и всеотдайност към бъдещето на Банско – бъдеще, разположено в пространството на два века, бъдеще, което ще очертае и пътя на славното ни училище в следващото столетие. Вярвам, че и занапред Гимназията ще предлага модерно обучение, с европейско качество, базирано на иновациите и ориентирано към практиката и потребностите на пазара на труда. Нека младите хора бъдат въоръжени с уменията, които да им позволят да разгърнат пълния си потенциал, защото тяхната утрешна реализация е най-доброто свидетелство за професионализма на Вас, хората, които ги обучавате.“
Не пропусна да отбележи и факта, че е дълбоко свързан със съдбата на това училище, като негов възпитаник и увери, че имат и ще имат неговата и на Общината подкрепа.
„Вярвам, че и занапред Гимназията ще предлага модерно обучение, с европейско качество, базирано на иновациите и ориентирано към практиката и потребностите на пазара на труда, допълни в словото си Икономов.
Своята 70 годишнина техникума по горско стопанство Банско, посреща като утвърдено учебно производствено средище подготвило хиляди добри ученици и отлични професионалисти в областта на горското стопанство и дървообработващата промишленост.
Училището  отстоява своето достойно място сред най-добрите професионални гимназии в своето направления. Към настоящия момент в ПЛТГ–гр. Банско се обучават 160 ученици в дневна форма на обучение, 28 ученици в самостоятелна форма на обучение, и според директивите на Лисабонската конвенция за обучение през целия живот, към момента в гимназията се обучават 34 курсисти по специалностите от направление ГОРСКО СТОПАНСТВО, след завършено средно образование.
„Твърдението, че Професионална лесотехническа гимназия –град Банско е училище от регионално, а защо не и от национално значение, е подкрепено от факта, че учениците и курсистите, обучавани тук, са от 21 общини на територията на Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка и Софийска области. В потвърждение на регионалната значимост на училището трябва да се отбележи, че то разполага с общежитие, което в момента се обитава от близо 90 ученици. Последните години усилията на Ръководството и на целия колектив са насочени преди всичко към повишаването на ефективността на учебните занятия, също така и подобряване на материално-техническата база, осигуряваща социално-битови условия, отговарящи на изискванията на съвременността“, гордо сподели директорът на учебното заведение.
Официални гости на тържеството бяха градоначалника на Банско Георги Икономов, зам.-кметовете на Банско Сашка Въчкова и Александър Мацурев, проф. Иван Илиев – ректор на Лесотехнически университет –гр. София, проф. Милко Милев – зам. ректор, доц. Мариус Димитров – декан на катедра Горско стопанство, директорът на Гимназията по горско стопанство „Христо Ботев“ – гр. Велинград, директорът на ПГСГСТ „Никола Вапцаров“ – гр. Чепеларе, директорът на Земеделската професионална гимназия – гр. Сандански и инж. Димитър Димитров – зам. директор на ЮЗДП. Музейни, читалищни дейци, бивши учители, ученици и служители на техникума, директори на училища, директори и служители на горски стопанства на територията на община Банско, също бяха сред представителните гости на вечерта.
Във великолепният спектакъл, участваха Мъжка фолклорна група с ръководител Георги Гюмов, Женска фолклорна група „Пирински бисери с р-л Йордана Чорбаджийска, „Бански старчета“ с р-л Атанас Янчовичин, ТФ „Пиринско настроение“ с р-л Деси Баханова, ТФ „Силвана денс“, Клуб по спортна гимнастика „Любчо Солачки“ – Благоевград, Духов оркестър- Сандански и певицата Христина Маркова.
Директорът на ПЛТГ –гр. Банско Димитър Баряков, изказа искрена благодарност на целия колектив, педагогически и непедагогически, за ентусиазма и всеотдайността в организирането на изминалата вълнуваща и тържествена вечер. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments