Няма нарушения при възстановяването на ски пътя в Банско

0
170

Ремонтът на ски пътя в Банско е извършен с разрешение на Министерство на околната среда и водите и дирекцията на Национален парк Пирин. Това става ясно от публикуваните резултати на сайта на националният парк. Проверката е извършена от експерти на МОСВ на мястото, където стана голямото наводнение в началото на ноември.
Повод за инспекцията е сигнал от екологични организации, че ски пътят се възстановявал „незаконно“. Естествено се оказа, че това е поредният фалшив сигнал на еколозите срещу Банско. Преди седмица те доведоха в ски зоната екип на немската телевизия ARD, за да снима незаконните, според тях, ремонтни работи по ски пътя, но от официалния протокол на проверката се оказва, че това е поредната лъжа.

Ето и резултатите от проверката, публикувани на сайта на Национален парк „Пирин“:

На 1 декември експерти на Дирекция„Национална служба за защита на природата“ към МОСВ и служители от ДНП „Пирин“ извършиха проверка на ски-път №1 „Бъндеришка поляна – Банско“ в района на м. Пещерите.
Проверено е изпълнението на възстановителните дейности (съгласувани с Писмо с изх. №2578/18. 11. 2016 г.), по компрометирани участъци от ски-пътя, за отстраняване на нанесени камъни и скална маса, ремонт на повредени тръбопроводи на системата за изкуствен сняг, обслужваща ски-пътя, както и по извозване на разрушените съоръжения от територията на НП „Пирин“.
Възстановителните дейности са необходими за отстраняване на щетите, нанесени от излизането на водите от коритото на р. Глазне в м. Пещерите и обявеното бедствено положение в Банско на 9 ноември 2016 г.

При проверката констатира, че:
– възстановителните дейности са приключени
– пътят е видимо заравнен
– инсталацията за изкуствен сняг работи
– не е допуснато увреждане на съществуващата растителност в района на действие
– не е допуснато замърсяване на околната среда
– по трасето няма тежка строителна техника

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments