Процедурата по разработване на новите планове за Пирин и Витоша завърши с успех

0
148

Национална гражданска коалиция “Природа за хората и регионите” излезна с официално обръщание към медиите, ето пълният текст:
Преди няколко дни успешно са били финализирани процедурите, свързани с изработване на плановете за управление на планините Пирин и Витоша, съобщиха от Национална гражданска коалиция “Природа за хората и регионите”. От Оперативната програма “Околна среда”, от Управляващия орган и от Министерство на околната среда и водите са излезли с официално становище. Според него “плановете са изпълнени качествено и отговарят на предварително определените критерии в заданията”.
Следващият етап е министърът на околната среда и водите да разпореди провеждане на Висш експертен екологичен съвет /ВЕЕС/, на който да се разгледат и утвърдят плановете. Съветът е помощен орган, подпомагащ работата на министъра. В него влизат представители на различни държавни институции, кметове, областни управители, други заинтересовани страни и неправителствени организации. Решенията на ВЕЕС не са задължителни за МОСВ. Последната стъпка е приемане на новите планове за управление от Министерския съвет по предложение на министъра на околната среда и водите. След повече от десетилетие, най-после ще се даде възможност да започне цялостната модернизация на всички съоръжения на Витоша, включително и възстановяване на Княжевския лифт. За Банско – ще може да започнат законови процедури за изграждане на дългоочакваната втора кабина.

 

Информацията е предоставена от събощение до медиите от Филип Цанов 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments