Център за безплатна правна помощ предстои да бъде разкрит и в Разлог

0
171

До края на годината ще бъдат разкрити Центрове за безплатна правна помощ в Сандански, Гоце Делчев и Разлог. Това каза  Мария Георгиева, адвокат.

Тя припомни, че вече от повече от един месец такива центрове са разкрити в Благоевград и в Петрич, като те работят в нормален работен режим. Георгиева обясни, че все още се водят преговори с кметовете на Сандански, Гоце Делчев и Разлог, тъй като те трябва да предоставят на юристите безвъзмездно помещение за ползване, което преди всичко трябва да бъде удобно за социално слабите лица. По думите й до седмица – две трябва да се състои срещата с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, за да се изясни въпросът, а със Сандански проблемът с материалната база е решен и откриването на центъра трябва да стане факт до няколко дни. Тя посочи, че е от изключителна важност центровете да бъдат позиционирани в близост до съответните институции и най-вече до „Социално подпомагане“ или защитени жилища, които се ползват от определени лица, които са потенциални клиенти на центровете за безплатна правна помощ.

Центровете за безплатна правна помощ в момента са поставени в рамка от Закона за правната помощ, коментира още Мария Георгиева, адвокат. Тя уточни, че всъщност центровете са изцяло подчинени на този закон. „Предстои промяната точно в тази част на закона, която, до колкото имам информация миналата седмица, е минала на първо четене през Правна комисия и предстои гледането на закона от Народното събрание и, съответно, приемането му в тази му част. Въпреки, че има огромен брой клиенти на центъра, не можем да приемем всички, не за друго, а заради това, че сме ограничени от закона. Не всички лица, макар и социално слаби, подлежат на този вид консултация, тъй като законодателят към този момент наистина е сложил много тясна рамка за ползване на този вид услуга“, допълни Георгиева. Според нея след промените в Закона за правната помощ, всички тези клиенти ще бъдат поети изцяло от центровете за безплатна правна помощ и няма да се създават допълнителни проблеми.

 

източник Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments