Почина Фидел Кастро

0
158

На 90-годишна възраст почина бившият кубински лидер Фидел Кастро, предадоха световните информационни агенции.

Новината е била потвърдена от неговия брат Раул Кастро, който го наследи на поста.

Дългото му боледуване и напредналата му възраст често даваха поводи за спекулации през годините, че е починал.

Той отпразнува юбилея си през август.Фидел се оттегли от публичния живот през 2006 година заради здравословни проблеми. Но според експерти той продължи да оказва индиректно влияние чрез някои фигури в режима, които не одобряват поетите от брат му Раул реформи.

Той нападаше 10 президенти на САЩ по време 48-годишното си управление, но през последното десетилетие, откакто напусна управлението, Куба се превърна в различен свят. САЩ вече не са враг номер едно на островната държава.

Припомняме, Кастро бе 48 години начело на комунистическа Куба. През февруари 1959 г. той завзема властта с революция и като премиер прави пълни реформи в Куба. Декември 1976 той става председател на Държавния съвет на Куба. След това е първи секретар на Кубинската комунистическа партия.

През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република.

През 1976 г. заема поста председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба. Оттегля се от активна политическа дейност през 2006 поради заболяване като прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро.

По време на управлението си влиза в остра конфронтация и сблъсъци със САЩ и се сближава със Съветския съюз, а след разпада на СССР – Русия. Режимът на Кастро е определян като управление с желязна ръка. Той е обвиняван за неспазване на човешките права.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments