Работна група изготвяща проект за нов закон за туризма, подкрепи развитието на ски зона Банско

0
136

Очакваме успешен Зимен сезон 2016 – 2017 година.

Това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова  днес по време на провелата се в Банско среща за подготовка за  предстоящият зимен сезон в Банско.
Като аргумент в подкрепа на това твърдение, министърът на туризма посочи, че се очаква успешен зимен сезон на базата на заявените чартърни полети, като сред туристите много са представителите от Ирландия. Николина  Ангелкова потвърди, че Банско наистина се превръща в целогодишен курорт, като това се дължи до голяма степен на туристическия бранш. По думите й независимо от политическата ситуация в България е важно всички да продължат да извършват своята дейност. Ангелкова определи, че независимо от това, че за поредна година няма да бъде изградена втора кабинка в Банско, курортният град заема водеща позиция не само в Европа, но и в света.
Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова съобщи също,че  повече от 60 представители на различни инстанции, членове на работна група за планинският туризъм, и в частност на ски туризма, са подкрепили изграждането на ски инфраструктура, и ски зони в Банско.
“В настоящите промени на закона за туризма, е важно това което беше прието от тази работна група да бъде отразено, и да се даде възможност за развитие на ски туризма, в най-добрият български ски курорт,  и изграждане на лифтове, като най-екологичен начин за придвижване в планината” каза мин. Ангелкова 

Министърът на туризма  честити на кмета на Община Банско Георги Икономов поредните престижни награди и отличия, които заслужено  получи курортния град. Тя отбеляза и заслуженият приз, за заслуги в туризма, връчен на кметът Икономов от Българската асоциация на хотелиери и ресторантьори.
По време на срещата кметът на Община Банско Георги Икономов също отбеляза, че се очаква успешен зимен сезон, но не се ангажира с точни цифри за очакваната посещаемост. Той  отново изтъкна на дневен ред липсата на решение за втори кабинков лифт в Банско, и подчерта, че най-вероятно и тази зима се очакват опашки от туристи, въпреки голямата инвестиция за реклама на курорта.

От туристическият бранш обявиха, че тази година очакват по-висок клас чуждестранни туристи, по-състоятелни, които няма да залагат задължително на моделът “Ол инклузив”, а ще предпочетат и дасе насладят на традиционните за Банско кулинарни специалитети, занаяти и др.
Очаква се в Банско тази зима да има 3 КПП, на. КПП-та ще бъдат разположени на трите изхода и входа на курорта. На тях ще дежурят смесени екипи от полиция и жандармерия. Целта на КПП-та е да има денонощен полицейски контрол в курорта и да се следи дали в него не влизат криминални типове, дали не внасят опасни вещества, стоки-менте и т.н. Пунктовете ще останат на входовете и изходите на Банско до края на зимния сезон. „В момента обсъждаме и варианти за ски-патрули, които да бдят на пистите“, допълни още старши комисар Хаджиев. Освен ченгета на ски, в курортите ще има още данъчни и инспектори по контрол на храните, които да засичат оборотите в кръчмите, както и качеството на услугите. Общо около 100 ченгета ще бдят за сигурността в курорта.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments