Представиха „Туристическа дестинация Банско“ по време на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район в курорта

0
156

Ден след като грабна приза „Европейски град на спорта за 2017г“, кметът на Банско Георги Икономов се включи в редовното заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, който се провежда в планинския курорт. Туристическа дестинация Банско бе презентирана пред членовете и гостите на съвета. От представянето стана ясно, че Банско е една от най-бързо развиващите се общини в България, като само за последните 4 години e изпълнила проекти с европейско финасиране, възлизащи на над 50 мил. евро. Анализаторите вече наричат Банско „новата фестивална перла на България“. В културния календар на общината са включени над 50 фестивални формата, сред които Международния Джаз Фестивал, БанскоФилмФест, Фестивал на балканската музика „Бохеми“ и др.
“Общинска администрация Банско е една от малкото, които менажират местния туристически бизнес чрез посочените фестивални формати, като по този начин привлича огромен брой туристи, които да се радват, не само на възхитителната природа, но да станат и „съучастници“ в духовни преживявания от висок клас. С тези формати разширяваме активния туристически сезон извън традиционния зимен и можем да се похвалим с ръст от 15 % на реализираните нощувки.
В резултат на това, както и на стриктен контрол, регистрираме ръст в събрания туристически данък с 8 %. Постигнатото развитие в туристическия сектор се дължи на добрата съвместна работа между местната власт и бизнеса в рамките на Консултативния съвет по туризма, където всички въпроси се обсъждат и решават заедно. През месец февруари ни предстои да домакинстваме за първи път три кръга от Световната купа по сноуборд, където имаме силно българско участие в лицето на Радослав Янков и Александра Жекова. Добрите условия за почивка в града и качествените събития, на които сме домакини ми дават повод да вярвам, че растежа в туристическия сектор ще продължи” заяви Икономов пред членовете на съвета.
По време на заседанието бяха разгледани още доклад относно изпълнението на националната политика за развитие на електронното управление. Бяха презентирани резултатите от сравнителния анализ на развитието на електронните услуги в общините от Югозападен район, които показаха, че ефективното използване на информационните и комуникационни технологии от административните структури осигурява равни възможности, прозрачност, отговорност и ефективност от страна на публични институции към нуждите на гражданите и бизнеса. На срещата бе представен проект на последващата оценка за изпълнението на Националната стратегия за регионалното развитие 2005-2015г. – стратегия, определяща дългосрочните цели и приоритети на държавната политика за регионално развитие на страната, както и съответствието й с другите структуроопределящи политики.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments