Десислава Танева: Всичко планирано като плащания ще бъде изпълнено

0
161

Изпълнението на ПРСР не е заплашено, несигурно е спазването на индикирания от нас план-график за отваряне не мерките. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседанието на Комисията по земеделието и храните вчера, предаде „Фокус“.

„По отношение на текущото ежедневие бих могла да заявя, че всичко, което е планирано като плащания трябва да се извърши на 30% доплащания от ставката по схемите за обвързана подкрепа към животните през декември; отстъпката от акциза на горивата също следва да се плати. В момента всички данни по заявления са пуснати към Агенция „Митници“, съответно НАП за проверка на истиността на процедурите и уточняване на бюджета, това следва да се извърши до края на месец декември“, коментира Танева.

„Най-голямата тема е базовата ставка по СЕПП, близо 600 млн. лв. очакван бюджет. Плащането обаче не е бюджетирано в 2016 г. имаме уверенията на финансовия министър Владислав Горанов преди подаването на оставката, че този трансфер ще бъде осигурен“, обясни земеделският министър. Тя уточни, че се работи така, че в края на декември да стане възможно плащането. „За да стане това лицата, които бъдат министри на земеделието и финансите трябва да имат воля. Това е истината. Не искам да дам една категоричност, която моя наследник и този на Влади Горанов няма да имат като воля през декември. В този момент на несигурност трябва всички да разберат, че за един месец трябва да вземеш решение за повече от 1 млрд., а си само за 30 дни и имаш това право. Всеки носи страха на неизвестното. Всичко ще зависи от волята и смелостта да се вземат тези решения, от тези, които ще бъдат министри през декември“, каза още тя.

На въпрос могат ли да бъдат спокойни земеделските производители, че предвидените за отваряне мерки по ПРСР в началото на следващата година ще бъдат отворени по график министър Танева коментира: „Независимо, че ще се сменят трима министри в идните 4 месеца, темпът на работа на администрация не трябва да спада, а вече това се случва“. „Второ – всеки от колегите, които ще са след мен в тези 4 месеца, те ще са поне двама, трябва да приеме приоритетите, които е приемал нашият кабинет. Говоря обективно. Не искам да давам надежда. Ако нашият кабинет управляваше до юни следващата година, аз мога да поема ангажимент, че графикът ще бъде спазен. Но дали ще остане този план-график за този, който ще е след мен, аз няма как да гарантирам“, поясни тя.

„Истината е, че мярка 4.2 остава за последен прием с целия остатъчен бюджет. Получих критики, че отворих и мярка 4.1 с целия остатъчен бюджет, сега отивайки си казвам, добре че за бизнеса отворих максимално възможното в много кратки срокове и останаха само 100 млн. за мярка 42, които сега вероятно ще се забавят. Ще се опитам на всеки мой наследник да му обясни защо са такива приоритетите, план-графикът и да го приеме така както аз работя. Зависи от личната воля“, добави Десислава Танева.

„Изпълнението на ПРСР категорично не е заплашено. Ние сме много в началото. Към днешна дата, две години от новия период, който вече се разплаща правилото n+3, тоест имаме една година повече от предния период, 38% е предоставен на бизнеса и публичния сектор, договорен е на 13%. Ние сме много по-напред от първата програма. Единственото, което е несигурно е индикираният от нас план-график дали ще бъде спазен. Това зависи от виждането на наследниците“, заяви тя.

Министър Танева обясни, че след избирането на служебен кабинет съответният министър ще има всички права. „Има неяснота кой ще е титулярът. Дали той ще споделя същите политически приоритети, както ние. Винаги има доза предпазливост и забавяне на оборота. Надявам се да няма. Ще се постараем заедно с бранша да обясним тези приоритети, графици, за да няма забавяне“, добави тя. По думите ѝ, когато била подадена оставката на парламента е водила много динамични диалози с браншови организации и е получила подкрепа от тях.

 

Български фермер 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments